Actueel
29-08-2023

Aandacht voor werk en IBD in Week van de Toegankelijkheid

Voor het vierde jaar op rij besteedt Crohn & Colitis NL in de Week van de Toegankelijkheid (2 t/m 6 oktober) extra aandacht aan werken en IBD. Doe jij ook mee?

Wat gaan we doen in de Week van de Toegankelijkheid?

Ook dit jaar vragen wij tijdens de Week van de Toegankelijkheid (2-6 oktober) aandacht voor werken met IBD.

Speciaal voor jou zijn er die week acties en activiteiten die in het teken staan van werk. Zo organiseren we drie online spreekuren, waarin verschillende aspecten van werk en IBD aan bod komen. Je kunt vooraf jouw vragen insturen over werk en IBD. En je kunt natuurlijk ook tijdens het spreekuur live je vragen stellen.

Drie online spreekuren

In drie online spreekuren komen verschillende aspecten van werk en IBD aan bod tijdens de Week van de Toegankelijkheid.
De spreekuren zijn van 19.00 tot 20.00 uur.

 1. Maandag 2 oktober: Balans (vrijwilligers-)werk en privé bij IBD 
  De juiste balans zoeken tussen werk en privé is misschien wel het lastigste wat er is. Hoe zorg je ervoor dat je na een dag werken niet doodmoe thuis komt en niets meer uit je handen krijgt? Maar ook: hoe zorg je ervoor dat je een goede nachtrust hebt om de volgende dag weer fris te kunnen starten? Coach en ervaringsdeskundige Margot van Zon beantwoordt deze en andere vragen van deelnemers aan het spreekuur. En je krijgt tips over om je energie op peil te houden en om stress te verminderen.
  Zoom-link spreekuur maandag 2 oktober
 2. Dinsdag 3 oktober: Re-integreren met IBD 
  Je bent langere tijd ziek of je bent herstellende van een operatie en je wilt je werk weer oppakken: wat zijn dan je rechten en plichten? Hoe zorg je ervoor dat je niet te hard van stapel loopt? Wat mag je van de werkgever verwachten? En wat mag de werkgever van jou verwachten? En wie zijn er allemaal betrokken bij je re-integratietraject? Roland Hintzen, ervaringsdeskundige en HR/Re-integratieconsulent bij Alert, gaat tijdens het spreekuur op deze onderwerpen in.
  Zoom-link spreekuur dinsdag 3 oktober
 3. Donderdag 5 oktober: Wat vertel ik mijn (toekomstige) baas en arbo-arts/bedrijfsarts over mijn IBD? 
  Open zijn over je IBD is lang niet altijd gemakkelijk. En zeker ook niet op je werk. Wat vertel ik mijn leidinggevende? Wat vertel ik mijn collega’s? Maar ook: moet je tijdens een sollicitatiegesprek vertellen dat je IBD hebt? Of: mijn werkgever vraagt mij om minder te gaan werken, mag dat zomaar? Bedrijfsarts Monique Derikx gaat in op deze en andere vragen tijdens dit spreekuur. Monique heeft veel ervaring in het begeleiden van mensen met IBD.
  Zoom-link spreekuur donderdag 5 oktober

Mijn baas is paars!

Ben jij blij met jouw baas en hoe hij/zij met jouw IBD omgaat? Dan kun je in de Week van de Toegankelijkheid jouw baas in het zonnetje zetten met het overhandigen van een gratis Mijn baas is paars trofee. In de afgelopen drie jaar verrasten zo’n 180 mensen met IBD hun baas al met een trofee. Veel mensen deelden dit op social media. Heeft je baas nog geen trofee ontvangen of wil je je baas opnieuw in het zonnetje zetten? (De inschrijving is gesloten).

Nieuw: digitale gepersonaliseerde Jij bent paars kaarten

Stuur jouw collega’s, leidinggeven of bedrijf een gepersonaliseerde digitale Jij bent paars kaart

Houden jouw collega’s, leidinggevende(n) of het bedrijf waar je werkt altijd rekening met jouw ziekte? Of is er iemand die jou heeft geholpen om jouw baan te behouden of een baan te vinden? Bedank deze persoon/personen met een gepersonaliseerde digitale Jij bent paars kaart (zie voorbeelden hiernaast) via de mail, of nog leuker, laat anderen ook weten wat deze persoon voor je betekent en deel de kaart via social media. Je kunt deze digitale kaarten aanvragen tot en met 24 september. Je ontvangt jouw bestelling op vrijdag 29 september in jouw mailbox. (De inschrijving is gesloten).

 

 

 

 

Liever (een) echte Jij bent paars kaart bestellen? Dat kan natuurlijk ook. Deze kaarten kun je zelf persoonlijk maken door een boodschap aan de ontvanger erin te schrijven. (De inschrijving is gesloten).

 

 

 

Wat doen we nog meer in de Week van de Toegankelijkheid?

In de week van 2-6 oktober vragen we op verschillende manieren aandacht voor werken met een chronische darmziekte.

 • We delen dagelijks tips voor werknemers en werkgevers via social media
 • We vragen weer aandacht voor de filmopnames van de live podcast waarin journalist en radiopresentator Tim de Wit in gesprek gaat over werk en IBD met arbeidsdeskundige Monique Derikx en ervaringsdeskundige Joëll Jannink. En met Paul Baart, directeur van het Centrum Werk en Gezondheid en paarse baas Pim Kaagman en zijn medewerker Saskia Jackson van Benary.
 • We delen onze animatie over werk en IBD en de film met drie paarse bazen in de hoofdrol.
 • We sturen mailings naar arbodiensten en UWV’s, met onze folder Werk en IBD, door in gesprek te gaan kan het nog beter.
 • Crohn & Colitis NL pakt ook het bespreken van werk in de spreekkamer op en ontwikkelt hiervoor samen met Centrum Werk Gezondheid, twee tools voor zorgverleners en mensen met IBD. De eerste tool bestaat uit screeningsvragen die inzicht moeten geven in het werk van de patiënt en kan mogelijke werkproblemen signaleren. Daarnaast wordt een Samen beslissen kaart ontwikkeld, die inzicht in de IBD-behandeling geeft in relatie tot werk, en mogelijke gevolgen waarover patiënt en zorgverlener moeten besluiten. De eerste tool is eind dit jaar gereed en de tweede volgend jaar.
 • Als je IBD hebt, kun je in het dagelijks leven tegen belemmeringen aanlopen. Denk daarbij aan vermoeidheid, concentratieproblemen, pijn, stress en vaak naar de wc moeten gaan.
  We vragen weer aandacht voor ons onderzoek waaruit blijkt dat veel mensen met IBD werken. Werk is belangrijk voor hen, en zij zijn tevreden over hun werk. Plezier op het werk, je nuttig voelen en samenwerken met collega’s worden als positieve eigenschappen genoemd. Ook wordt aangegeven dat als je werkt, je minder bezig bent met je ziekte. Toch lopen mensen soms tegen belemmeringen aan in hun werk. Of als zij op zoek zijn naar een (nieuwe) baan. Relatief eenvoudige aanpassingen kunnen het werken voor mensen met IBD makkelijker maken. Denk aan: Flexibele werktijden, het inbouwen van rustmomenten, thuiswerken, een toilet in de buurt van de werkplek en in gesprek gaan en blijven met werkgever en collega’s.

Onze activiteiten in de Week van Toegankelijkheid zijn mede mogelijk gemaakt door:

 • Abbvie
 • BMS
 • Galapagos
 • Janssen
 • Lilly
 • Pfizer

Delen op social media: