Actueel
18-12-2019

Bijwerkingen melden blijft belangrijk

Bijwerkingencentrum Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen. Sinds 2003 kunnen ook patiënten zelf  bijwerkingen melden. Voor die tijd konden alleen zorgverleners melden. Een evaluatie  van 15 jaar patiëntmeldingen in Nederland toont aan dat patiëntmeldingen een waardevolle bijdrage leveren aan de geneesmiddelenveiligheid.

Het aantal meldingen van patiënten is de afgelopen 15 jaar flink gestegen. Patiëntmeldingen hebben bijgedragen aan het vinden van nog niet bekende bijwerkingen. Bovendien droegen ze bij aan het vinden van nieuwe informatie over bekende bijwerkingen. Deze nieuwe informatie is belangrijk voor zorgverleners en patiënten bij de keuze voor een medicijn, het mogelijk voorkomen en tijdig herkennen van bijwerkingen.

Ervaren bijwerkingen

Patiënten zijn degenen die bijwerkingen ervaren. Zij kunnen daarom een goede beschrijving geven van de bijwerkingen die zij ervaren. Lareb is voortdurend bezig met de ontwikkeling van methoden om gemelde informatie over bijwerkingen zo goed mogelijk te kunnen gebruiken. Een voorbeeld is de ontwikkeling van een vraag over de belasting van de bijwerking zoals patiënten die ervaren.

Sinds 2012 kunnen alle patiënten in Europa bijwerkingen rechtstreeks melden bij het nationale bijwerkingencentrum. Op dit moment zien we nog steeds een groot verschil in het aantal patiëntmeldingen tussen landen onderling. Nederland ontvangt relatief de meeste meldingen van patiënten.

Lareb wil de rol van de patiënt in geneesmiddelenveiligheid nog verder gaan ontwikkelen en de samenwerking met patiëntenorganisaties versterken. Op deze manier hopen wij op meer interactie met patiënten.

Wil je een bijwerking melden? Ga naar mijnbijwerking.nl.

 

Bron: Lareb

Delen op social media:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn, colitis of short bowel? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.