Actueel
31-05-2022

Ga jij mee op Expeditie IBD? (inschrijving gesloten)

De hoogste berg van Oostenrijk – de Grossglockner (3798 meter) – beklimmen met een groep mensen met IBD. En met z’n allen de top bereiken. ‘Een prachtige uitdaging om jezelf (en je ziekte) uit te dagen. En om andere mensen (met IBD) te laten zien wat mogelijk is’, aldus Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL. Daarom zoeken wij mensen met IBD om deze berg te bedwingen tijdens Expeditie IBD. De beklimming staat gepland voor eind juni/begin juli in 2023.

De man achter het idee, MDL-arts Vincent de Jonge, van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, wil met Expeditie IBD aandacht vragen voor mensen met Crohn en colitis ulcerosa en specifiek voor de impact van een gezonde leefstijl op een chronische ziekte: ‘Meer bewegen is belangrijk voor iedereen. Zeker als je een onderliggende, chronische ziekte hebt. Ook bij mensen met IBD heeft voldoende bewegen een gunstige invloed op hun gezondheid, kwaliteit van leven en mogelijk ook op het beloop van hun ziekte, blijkt uit onderzoek.’ Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL, was meteen enthousiast toen De Jonge over zijn plannen vertelde: ‘Dit is een geweldige uitdaging die ook laat zien wat je nog wél kan met een chronische ziekte.’ Wel geeft hij aan dat zo’n beklimming zeker niet voor iedereen is weggelegd: ‘Je moet je goed voorbereiden en voor sommige mensen kan deze expeditie te zwaar zijn. Maar vergeet niet dat dit ook geldt voor een hoop mensen zonder IBD.’

Goede voorbereiding

‘IBD’ers met een goede basisconditie – met de nodige voorbereiding – en een rustige ziekte kunnen de top halen’, aldus De Jonge. Iedere deelnemer krijgt een trainingsschema, opgesteld door een ervaren berggids, er is een voorbereidingsdag (klimclinic) in Nederland onder begeleiding van een berggids en in Oostenrijk gaan we ook nog oefenen. We verwachten in zeven dagen de berg samen te beklimmen’, vult Scherpenzeel aan.

Informatie over Expeditie IBD

 • De beklimming staat gepland voor eind juni/begin juli 2023 en duurt zeven dagen.
 • Je moet lid zijn van Crohn & Colitis NL om mee te kunnen doen.
 • De verwachte kosten voor deelname zijn rond de € 750 per persoon, inclusief een tegemoetkoming in de reis naar Oostenrijk.
 • Inbegrepen zijn de klimclinic in Nederland, zes overnachtingen, ontbijt en avondeten in Oostenrijk en de begeleiding door Jelle Staleman, een ervaren bergbeklimmer.
 • Bijkomende kosten zijn onder meer het (eventueel) huren van klimmateriaal, lunch en tussendoortjes tijdens de expeditie en een reis- en annuleringsverzekering.
 • De kosten kunnen zo laag worden gehouden, omdat Crohn & Colitis NL een deel van de reis laat sponsoren.
 • We vragen alle deelnemers om een online collectebus via Crohn & Colitis NL aan te maken. Met het opgehaalde geld worden projecten rond IBD en leefstijl mogelijk gemaakt.

Aanmelden en voorwaarden (je kunt je niet meer aanmelden)

Meld je uiterlijk 27 juni 2022 aan en maak kans om mee te gaan. Vul het aanmeldformulier in, waarin we je ook vragen naar je motivatie om mee te doen.

 • Afhankelijk van het aantal aanmeldingen, maken we een selectie op basis van de motivatie om mee te doen.
 • Hierna is er een medische screening (in principe op papier).
 • We bieden de mogelijkheid om een medische keuring te laten verrichten.
 • Definitieve deelname, datum en kosten zullen zo snel mogelijk, streven is vóór 1 augustus, bekend worden gemaakt.

Heb je vragen? Stuur een mail naar info@crohn-colitis.nl.

 

Delen op social media: