Actueel
26-02-2021

IBD Centrum Amsterdam

Vanaf juni 2021 wordt alle IBD-zorg van Amsterdam UMC ondergebracht op locatie AMC onder de nieuwe naam: IBD Centrum Amsterdam. Hiermee wordt IBD Centrum Amsterdam het nieuwe centrum voor alle IBD-patiënten en IBD-zorgverleners van de locaties VUmc en AMC, die eerder al in 2018 verder gingen als Amsterdam UMC.

Alle IBD-patiënten van beide locaties worden hierover per brief geïnformeerd door hun huidige locatie (VUmc of AMC). Voor patiënten die al in het AMC worden behandeld, verandert er niets. Patiënten van het VUmc kunnen vanaf juni 2021 terecht op locatie AMC van het IBD Centrum Amsterdam.

Samenwerking

Bij het IBD Centrum Amsterdam ligt de kracht van de zorg in de samenwerking. Verschillende afdelingen hebben met IBD-zorg te maken. Denk aan chirurgie, kindergeneeskunde, radiologie, infectieziekten, psychologie en diëtiek. Er worden nieuwe spreekuren opgezet, voor bijvoorbeeld IBD-patiënten met huid- en gewrichtsproblemen, fistels, zwangerschap en pouch. De IBD- verpleegkundig specialisten spelen een belangrijke rol bij de coördinatie van zorg. Zo is er zorg op afstand met behulp van (video)bellen of andere digitale ondersteuning. Daarnaast vinden er extra snelle metingen en echografie plaats op de polikliniek. Complexe problemen worden meerdere keren per week besproken in een gezamenlijk overleg.

Met passende zorg, krijgt iedere patiënt het best mogelijke behandelingsresultaat. IBD Centrum Amsterdam levert specialistische zorg voor bijvoorbeeld patiënten die een complexe behandeling of operatie nodig hebben. Dankzij de intensieve samenwerking met andere ziekenhuizen in de regio, wordt de zorg beter onderling afgestemd en worden patiënten sneller doorverwezen.

Onderzoek

Onderzoek is nodig om IBD-behandelingen aan te passen, zodat betere zorg wordt gegeven. Daarom werken zorgverleners en onderzoekers nauw samen. ICA zoekt voortdurend naar getalenteerde onderzoekers in binnen- en buitenland. Dankzij de IBD-biobank (met bijvoorbeeld bloed- en weefsel van mensen met IBD) is belangrijk toekomstig onderzoek mogelijk. Tot slot onderzoekt ICA nieuwe IBD-medicijnen in verschillende studies.

ICA wil meebouwen aan een beter leven voor alle mensen met IBD in Nederland.

           

Delen op social media: