Actueel
22-05-2019

Oordeel toiletten in treinen: geen ongelijke behandeling

Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat het ontbreken van toiletten in regionale treinen geen schending is van de mensenrechten. Wel adviseren zij de provincie Gelderland om de eis voor toiletten op te nemen in de volgende aanbesteding. Het College doet deze aanbeveling in zijn rol als toezichthouder op de naleving van het VN-verdrag handicap.

Tegemoetkoming aan de klacht

Met deze opvatting komt het College in belangrijke mate tegemoet aan twee vrouwen die Connexxion, Hermes en Arriva hadden aangeklaagd omdat ze geen toiletten hebben in hun treinen. De twee vrouwen waren naar het College gestapt omdat ze kampen met een aandoening waardoor ze regelmatig van het toilet gebruik moeten maken.

De vrouwen werden gesteund in hun klacht door diverse patiëntenorganisaties zoals de Patiëntenfederatie, MS vereniging Nederland, Bekkenbodem4All, Crohn en Colitis en Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), Stomavereniging en de Toiletalliantie. Met ondersteuningsbrieven hebben deze organisaties duidelijk gemaakt dat dit probleem een veel grotere groep mensen treft.

Teleurgesteld

Stichting TreinenMetToiletten is teleurgesteld dat de huidige wetgeving niet toereikend is om toiletten in de trein verplicht te stellen. Aanbieders van openbaar vervoer zijn weliswaar verplicht om doeltreffende aanpassingen te verrichten, maar in de wet staat niet expliciet vermeld dat een toegankelijk voertuig over sanitaire voorzieningen moet beschikken.

Verantwoordelijkheid

Hoewel er wettelijk gezien geen sprake is van discriminatie, vraagt het College wel aan de provincie om de eis voor voldoende toiletten op de nemen in de volgende aanbesteding. Daarnaast heeft het College de regionale vervoerders nadrukkelijk gewezen op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van het verzekeren van de toegankelijkheid van treinen.

Bron

Treinen met toiletten
College voor de Rechten van de Mens

Delen op social media:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn, colitis of short bowel? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.