Actueel
29-06-2022

Pneumokokkenvaccinatie voor mensen geboren 1953-1956

Dit najaar krijgt iedereen van 66 t/m 69 jaar oud een oproep voor een vaccinatie tegen pneumokokken bij de huisarts. Pneumokokken zijn bacteriën die onder andere longontsteking kunnen veroorzaken. Wat veel mensen niet weten, is dat je beter eerst nog een ander vaccin tegen pneumokokken kunt nemen, als je medicijnen gebruikt die de afweer remmen (immunosuppressiva).

Groter risico bij afweerremmende medicatie

Pneumokokken zijn bacteriën die je bij je kunt dragen in de keelholte, zonder dat je er ziek van wordt. Kinderen dragen vaak pneumokokken bij zich. Soms veroorzaken ze een infectie. Bij kinderen een oorontsteking, bij volwassenen longontsteking. Daar kun je flink ziek van worden. De kans op ziekte door pneumokokken neemt toe als de weerstand afneemt. De weerstand neemt af als je ouder wordt, maar ook als je medicijnen gebruikt die de afweer remmen. Als je afweerremmende medicijnen gebruikt én je bent ouder dan 60 jaar, dan is de kans dat je ziek wordt door pneumokokken dus extra groot.

Advies: twee vaccins

Gezonde oudere volwassenen krijgen een standaardvaccin aangeboden bij de huisarts, dit is een polysaccharide vaccin (PPV23). Maar als je afweerremmers gebruikt, kun je beter eerst met een zogenaamd ‘conjugaatvaccin’ gevaccineerd worden tegen pneumokokken (PCV13).

Het conjugaatvaccin is een krachtig vaccin dat ervoor zorgt dat je lichaam geheugencellen aanmaakt. Het standaardvaccin doet dit niet, maar het beschermt wel tegen meer verschillende typen van de pneumokokkenbacterie. Zo heeft elk vaccin zijn voordelen. Het RIVM en de internationale richtlijn voor Crohn en colitis adviseren daarom het volgende aan mensen die afweerremmers gebruiken: eerst het conjugaatvaccin (PCV13) en minstens twee maanden later het standaardvaccin (PPV23).

Vraag conjugaatvaccin nu al aan

Als je geboren bent in de jaren 1953 tot en met 1956, dan krijg je een uitnodiging van je huisarts om in het najaar het standaardvaccin tegen pneumokokken te halen. Meestal wordt deze tegelijk met de griepprik gegeven. Als je minstens twee maanden éérder het conjugaatvaccin wilt krijgen, dan kun je het beste in juli aan je huisarts vragen om een recept voor het conjugaatvaccin. Je kunt het vaccin dan bij de apotheek ophalen en bij de huisarts laten toedienen. Je zorgverzekering vergoedt dit.

Meer informatie

Bron: GGD Gelderlandzuid

Delen op social media: