Actueel
24-06-2020

Verantwoord wisselen medicijnen

Begin deze maand heeft de CCUVN, samen met elf andere patiëntenorganisaties, een brief naar Minister Van Rijn van het ministerie van VWS gestuurd. In de brief spreken de ondertekenaars hun zorgen uit over het wisselen van medicijnen zonder medische reden.

Nadat begin dit jaar een impasse ontstond in de gesprekken over dit onderwerp, roepen de organisaties de minister op die impasse te doorbreken en met een oplossing te komen.

Uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie in 2018 blijkt dat een kwart van de respondenten een ander medicijn meekreeg, terwijl er medische noodzaak op het recept stond. Onlangs is deze peiling herhaald en blijkt dat de problemen nog steeds voortduren. De verwachting is dat de problemen gaan toenemen vanwege meer medicijntekorten door de coronacrisis.

De ondertekenaars vragen de minister onder andere een lijst met medicijnen op te stellen die niet mogen worden gewisseld. En ook moeten patiënten ervan uit kunnen gaan dat zij bij medische noodzaak hun gebruikelijke medicijn krijgen. En ten slotte moet het wisselen van overige medicijnen zoveel mogelijk worden beperkt.

Radio-uitzending over wisselen medicijnen

Op zondag 21 juni besteedde Radio Reporter aandacht aan het onderwerp wisselen van medicijnen. In de reportage worden de gevolgen van het wisselen uiteengezet. De uitzending kun je hier terugluisteren.

Delen op social media:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.