In Nederland hebben zo’n 90.000 mensen een van deze ziektes. Een groot deel van de mensen met IBD die willen en kunnen werken, zijn vaak tevreden over hun werk. Wel wordt er vaker parttime gewerkt (vanwege de ziekte) en helaas is er ook een groep mensen die deels of volledig worden afgekeurd vanwege hun ziekte. Dit blijkt onder meer uit onderzoek van Crohn & Colitis NL.
Eenvoudige aanpassingen
De grootste belemmeringen waar mensen met IBD tegenaan lopen als zij werken zijn vermoeidheid, stress, pijn en concentratieproblemen. Met relatief eenvoudige aanpassingen kan het werk makkelijker worden gemaakt:
- Flexibele werktijden
- Meer rustmomenten inbouwen
- Thuiswerken
- Een toilet in de buurt van de werkplek
Corona heeft laten zien dat veel van deze aanpassingen mogelijk zijn en dat op die manier belemmeringen voor mensen met IBD sneller worden weggenomen. Door met elkaar in gesprek te gaan, liggen begrip en oplossingen vaak dichterbij dan gedacht.
Wat gaan we doen in de Week van de Toegankelijkheid?
Podcast en film over werken en IBD
We lanceren de podcast en de filmopnames hiervan, waarin journalist en radiopresentator Tim de Wit in gesprek gaat over werk en IBD met arbeidsdeskundige Monique Derikx van het Radboudumc en ervaringsdeskundige Joëll Jannink. En met Paul Baart, directeur van het Centrum Werk en Gezondheid en paarse baas Pim Kaagman en zijn medewerker Saskia Jackson van Benary.
Je kunt ook de filmbeelden van de podcast bekijken.
Film Mijn baas is paars
We lanceren een korte film waarin journalist en radiopresentator Tim de Wit, die zelf de ziekte van Crohn heeft, drie paarse bazen uit 2021 interviewt.
Webinars over werk en IBD
We organiseren twee webinars over werk en IBD.
- Op 4 oktober: Werk en IBD – van regels tot eigen regie. Monique Derikx vertelt vanuit haar achtergrond als klinisch arbeidsgeneeskundige bij het Radboudumc over onder andere: het voeren van een gesprek met je werkgever en je rechten en plichten als je ziek wordt. IBD-coach Elda Dorren vertelt als ervaringsdeskundige en als coach hoe jezelf regie kunt houden en in gesprek kunt gaan met je werkgever en collega’s. Zo krijg je onder meer tips hoe je op een prettige manier je grenzen kunt aangeven. Kortom, een webinar vol bruikbare informatie en tips uit de praktijk.
- Op 5 oktober: Voorbereiden op de arbeidsmarkt. Op zoek naar een baan of stage? Stichting Studeren & Werken Op Maat (SWOM) begeleidt Young Professionals met een beperking (bijvoorbeeld ADHD of een chronische ziekte als IBD) bij het vinden van een passende baan of stage op het niveau van hun opleidingsachtergrond. Aan het einde van het interactieve webinar heb je antwoord op de volgende vragen:
- Welk proces jij kan doorlopen om een baan of stage te kiezen die bij jou past;
- Waarom het belangrijk is om zelfkennis te hebben in de zoektocht naar een baan of stage;
- Wat jouw eigenschappen en vaardigheden zijn;
- Wat jij nodig hebt om van jouw stage of werk een succes te maken.
Nieuwe animatie over werken en IBD
We lanceren onze nieuwste korte film (animatie) over werken en IBD.