Ervaringsverhaal

Blog Ankie – Corona-maatregelen

Merk jij veel van de corona-maatregelen? Een vraag die bij sommige mensen veel weerstand oproept. Denk aan horeca-eigenaars, kappers en zeker zo’n 80% van de middenstand. Maar ik stel de vraag nu aan mensen met een chronische ziekte.

Mensen die toch al thuis zitten, vaak niet meer kunnen werken en al jaren in hun eigen ‘lockdown’ leven. Eigenlijk gaat corona een beetje langs mij heen. Natuurlijk word ik ook geconfronteerd met het mondmasker en dat flesje wijn dat ik in de supermarkt moest terugzetten omdat het al acht uur ‘s-avonds was geweest. Ik praat dus puur over de maatregelen. Niet over de schade en het verdriet dat corona aanricht bij mensen die ernstig ziek zijn of eraan zijn overleden.

Ik grapte tegen mijn internist dat ik het zo fijn vind dat heel Nederland vanwege de lockdown nu solidair is met mijn levensstijl.

De maatregelen zelf veranderen weinig in mijn dagelijks leven. Na negen uur ’s-avonds naar buiten? Ik ben allang blij dat ik tijdens deze wintermaanden niet naar buiten hoef! Mijn ziekenhuisafspraken lopen voor een keer niet uit, maar zijn allemaal mooi op tijd. Anderhalve meter afstand vind ik wel prettig voor sommige mensen die ik sowieso niet in mijn aura wil hebben.

Ik grapte tegen mijn internist dat ik het zo fijn vind dat heel Nederland vanwege de lockdown nu solidair is met mijn levensstijl. Misschien dat er nu eens anders tegen chronisch zieke mensen wordt aangekeken. Hoe klein de wereld van sommige mensen is, en dat hun lockdown nooit wordt opgeheven. Maar hoe positief ik nu ook ben over de maatregelen, ben ik straks heel blij als het zonnetje schijnt en ik op een terras kan neerstrijken. Met wat vriendinnen proosten en vervolgens alsnog voor negen uur ’s-avonds thuis te komen, want dat is mijn avondklok, waar ik al jaren mee leef.

Ankie Stuijts (44) woont in het Brabantse land. Ze is een echte control freak, wat niet altijd handig is met de ziekte van Crohn. Een ziekte die zij al ruim 25 jaar heeft. Ondanks de ernstige vorm hiervan staat zij altijd positief in het leven. Betrokken en breed georiënteerd en geïnteresseerd in wat er nog meer in de wereld speelt. Dankzij haar creatieve brein, schrijft zij veel, voor diversen bladen, en nu ook voor Crohn & Colitis NL. Een vereniging waar zij zich al een aantal jaren voor inzet als vrijwilligster. Misschien ken je haar van de besloten Facebookgroep, waar zij een van de beheerders is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: