Ervaringsverhaal

Blog Ankie – Nieuw jaar, nieuw begin, vooral nieuwe vragen

Mijn eerste goede voornemen voor het nieuwe jaar was: naar buiten! Dat liep wel even anders. Een corona-besmetting in mijn eerstelijn-contacten zorgde ervoor dat ik snotterend aansloot in de coronatest-straat. Zo had ik mij het nieuwe jaar niet voorgesteld.

De test viel mee! En de uitslag was nog beter: negatief…Nog nooit had een negatieve uitslag mij zo positief laten voelen. Eindelijk kon ik naar buiten, helemaal legaal.

2021 fris beginnen, coronavrij met een stevige inhaal in mijn ‘gezonde’ longen, trakteerde ik mezelf op een stevige wandeling. Bij terugkeer ontdekte ik zomaar een heel vroeg sneeuwklokje in de tuin, en even verderop een dappere krokus. Het was heerlijk om na al dat ‘kerstbinnenzitten’ weer buiten te zijn. Na de geur van dennentakken, kaarsen en kerstgerechten, en de verplichte quarantaine tot mijn uitslag, was het extra lekker om die frisse buitenlucht op te snuiven. En te voelen. Die tinteling van de winterkou op mijn wangen schudde mij wakker. Het was voor mij nu officieel, 2021 is begonnen…

Zal het vaccin ons weer terug laten keren naar ‘normaal’?

2021 klinkt nog onwennig, maar voor we het weten is het weer vertrouwd. Althans vertrouwd? Met COVID-19. Het jaar zelf moet nog groeien. We houden met z’n allen een beetje ons hart vast. Zal het vaccin ons weer terug laten keren naar ‘normaal’ of wordt het erger? Wil ik überhaupt het vaccin wel gaan halen? Wat heeft het voor invloed op mijn medicatie? En andere vragen: wat zijn de gevolgen van COVID-19? Hoe zal het in de politiek verdergaan? En in Europa?

Dat ligt allemaal nog onder het nieuwe jaar verborgen. In deze eerste maand van het nieuwe jaar liggen onze eigen frisse voornemens opgewekt te wachten. Nu ze nog vers zijn, is het leuk om er nog even extra van te genieten. Want nu gaan ze allemaal nog lukken!

 

Ankie Stuijts (44) woont in het Brabantse land. Ze is een echte control freak, wat niet altijd handig is met de ziekte van Crohn. Een ziekte die zij al ruim 25 jaar heeft. Ondanks de ernstige vorm hiervan staat zij altijd positief in het leven. Betrokken en breed georiënteerd en geïnteresseerd in wat er nog meer in de wereld speelt. Dankzij haar creatieve brein, schrijft zij veel, voor diversen bladen, en nu ook voor Crohn & Colitis NL. Een vereniging waar zij zich al een aantal jaren voor inzet als vrijwilligster. Misschien ken je haar van de besloten Facebookgroep, waar zij een van de beheerders is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: