Ervaringsverhaal

Blog Jerry – Vervolg zoektocht

Vlak voor kerst sprak ik tijdens een diner met een van mijn beste vrienden en zei ik dat ik bang was. Bang dat ik weer een terugval zou krijgen. Ik herkende namelijk aan mijn buik dat er iets niet in orde was. Pijnscheutjes die ik in de afgelopen acht jaar heb geleerd te herkennen. Pijn die ik eerst altijd negeerde, maar waarvan ik nu extra alert word.

Voordat ik uitspreek dat ik ergens bang voor ben, heb ik in mijn hoofd al een heel proces gehad. Ik let erop of ik vermoeid ben en of dat meer is dan normaal. Ik let op hoe ik reageer op bepaald eten. Niet elke overgevoeligheid is namelijk meteen een reden tot alarm. Tegelijkertijd loop ik het risico, dat als ik iets te lang wacht, de ontsteking stiekem toch z’n werk weer doet.

Na wat testen volgde het belletje waar ik niet op hoopte. Het was weer mis. Maar in plaats van in paniek schieten, was ik al bezig met een plan. Vanuit het ziekenhuis was het plan om de medicatie op te schroeven. Mijn plan was om te kijken in hoeverre voeding invloed heeft op mijn lichaam.

Bij mij speelt vermoeidheid bijvoorbeeld een grote rol, daar wil ik wat aan doen

Toevallig had ik begin december een traject in gang gezet met een orthomoleculair diëtiste, en de resultaten van mijn lab-test lagen al in mijn brievenbus. Een oud-schoolgenoot met Crohn tipte mij hierover en vertelde dat hij er erg veel baat bij had. Via een labonderzoek word je darmhuishouding onderzocht en kunnen resultaten gelinkt worden aan bepaalde lichamelijke klachten. Bij mij speelt vermoeidheid bijvoorbeeld een grote rol, daar wil ik wat aan doen. Het blijkt dat ik nog altijd veel kan leren over mijn eigen lichaam.

Dit terwijl ik dacht dat ik mijn succesformule al wel had gevonden. Waar ik me de laatste weken vol stopte met zelfgemaakte groente shakes, gefermenteerd voedsel (zuurkool, kefir, zuurdesembrood) en zelfs bezig was met intermittent fasting, en gevarieerd at, bleef de energie maar uit en overheerste de chronische vermoeidheid.

Over de resultaten ga ik komende tijd nog veel bespreken en leren, maar een bijzonder detail is dat er sprake is van bepaalde intoleranties, bij mij is dat voor histamine. Mocht je dit niet kennen, Google vooral even. Dat deed ik ook en ik schrok me echt kapot. Ongeveer álles wat ik at (vooral dus de laatste tijd in hoge dosering) en dronk was rijk aan histamine of versterkte de aanmaak daarvan. De klachten die daarbij kunnen opspelen pasten precies in het plaatje.

Nu ben ik twee weken verder en heb ik al anderhalve week een histamine arm dieet gevolgd. Ik voel dat alles weer stabiliseert. Het zal deels de medicatie zijn, deels geloof ik dat voeding veel invloed heeft op de gezondheid van mijn darmen en de kwaliteit van mijn dagelijkse leven. De komende periode staat in het teken van weer een nieuwe verandering binnen mijn routine. De juiste voeding zoeken in combinatie met specifiek uitgekozen supplementen. Even slikken.

Noot van Crohn & Colitis NL:

Het is mogelijk dat bepaalde voedingsmiddelen klachten geven. Het kan zelfs zo zijn dat in een opvlamming andere voedingsmiddelen klachten geven dan in remissie. Het is lastig om dit zelf uit te vogelen omdat er meerdere factoren meespelen bij klachten. Elimineer alleen onder begeleiding van een diëtist bepaalde voedingsmiddelen omdat hier wel een goede en volwaardige vervanging voor terug moet komen. Een specifiek dieet kan hierbij hulp bieden. Wat kan helpen als je naar de diëtist gaat is om een klachtendagboekje bij te houden zodat dit samen doorgenomen kan worden. Onthoud dat iedereen anders is. Neem vooral geen adviezen van andere patiënten over, dit kan juist averechts werken. Ga niet zomaar in zee met mensen die bepaalde testen aanbieden. Testen die betrouwbaar zijn gaan via het ziekenhuis.

Over Jerry:

Jerry Putters (31) kreeg in 2013 colitis ulcerosa. Desondanks is hij een levenslustige, jongvolwassen dertiger en altijd bezig om zich te blijven ontwikkelen. Die ontwikkeling en behoefte om verandering op te zoeken is soms in strijd met de behoefte van zijn lichaam, dat structuur en vaste kaders nodig heeft. Hierdoor is Jerry altijd bezig met het vinden van de juiste balans tussen leven en rust. De komende maanden neemt Jerry je mee in die zoektocht.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: