Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Hoe overleef jij de Kerst?

Het is bijna zover, de kerstdagen komen eraan. Ik moet bekennen, ik kijk er erg naar uit. Ik hou van de gezelligheid die de feestmaand met zich meebrengt. Sommigen noemen mij zelfs een beetje kerstverslaafd. Maar ik vind het wel altijd lastig om de balans te vinden tussen rusten en meedoen met alle activiteiten. Hoe overleef jij de kerst?

Juist nu is balans vinden heel belangrijk. Inmiddels heb ik geleerd dat tussendoor even rusten en opladen er juist voor zorgt dat ik het langer kan volhouden. Dan ga ik even lekker op de bank zitten met mijn foute kersttrui en warme kerstsokken en een kerstfilm kijken. Zodat ik tijdens het kerstdiner volop kan genieten en niet al moe eraan begin. Durf nee te zeggen tegen verplichtingen en voorkom dat je over je grenzen heengaat.

Op Tweede Kerstdag kon ik lekker in mijn comfy kerstoutfit thuis bijkomen!

Toen ik hiervoor in een opvlamming van mijn Crohn zat, ging ik in oplossingen denken. Hoe kan ik zowel mijn ouders en schoonouders zien tijdens Kerst en ook mijn grenzen bewaken? Ik kon niet én Eerste Kerstdag én Tweede Kerstdag een volle planning hebben. Toen kwam ik op het idee om Kerst met z’n allen tegelijk te vieren. Zo kon ik dus op Eerste Kerstdag iedereen tegelijk zien en extra genieten van het kerstdiner. En op Tweede Kerstdag kon ik lekker in mijn comfy kerstoutfit thuis bijkomen. Gezien de huidige maatregelen is het wellicht lastig om iedereen op één dag te zien. Las bijvoorbeeld een derde Kerstdag in. Zodat je alsnog je rust kan pakken op Tweede Kerstdag.

Het belangrijkste is dat je tijdens de Kerst ook voor jezelf zorgt. Wees lief voor jezelf, plan tijd voor jezelf in, zeg nee tegen dingen die je te veel energie kosten, probeer een haalbare oplossing te bedenken en doe vooral de dingen waar jij gelukkig van wordt. Want dat is het allerbelangrijkste.

Ik wens je fijne feestdagen en een goed 2022 met hopelijk heel veel mooie momenten!

Lisa (30) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: