Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Hulp vragen blijft lastig

Ook al heb ik nu bijna negen jaar een chronische ziekte, hulp vragen vind ik lastig. Het gaat beter dan in het begin. Maar het zit gewoon niet in me om hulp te vragen. Terwijl ik die hulp soms echt wel hulp nodig heb. Wat mij helpt? Open communiceren, verwachtingen uitspreken en duidelijk zijn. En vooral onthouden dat het tijdelijk is.

Ik heb heel wat gesprekken gevoerd met een therapeut, voordat ik dit inzicht kreeg. En toch, elke keer als ik ergens hulp bij nodig heb, val ik voor even terug in mijn oude gewoonte. Alles zelf willen doen, over mijn grenzen gaan en daardoor niet goed voor mezelf zorgen. Alleen, ik herken dit nu wel enigszins op tijd en ga dan over tot hulp vragen.

Een week geleden ben ik lelijk gevallen. Gekneusde enkel en een bont en blauw lichaam. Lopen gaat heel moeizaam, terwijl ik een hond heb die moet worden uitgelaten. Dan kan ik er natuurlijk voor kiezen om zelf strompelend door de woonwijk te lopen. Met als gevolg dat mijn hond haar energie niet goed kwijt kan vanwege een te korte wandeling. En ik met nog meer pijn kom te zitten. Of ik vraag om hulp. Hond blij, ik uiteindelijk ook blij en diegene die mij helpt ook.

Mensen vinden het heel fijn als ze daadwerkelijk iets voor je kunnen betekenen

Want dat is het ook; als mensen in je omgeving hun hulp aanbieden, vinden ze het ook heel fijn als ze daadwerkelijk iets voor je kunnen betekenen. Althans, zo hebben mijn omgeving en ik het ervaren. Ik denk ook altijd hoe het zou zijn als de rollen zijn omgedraaid. Het voelt voor mij ook heel goed als ik iemand kan helpen met iets wat diegene niet lukt.

Het blijft waarschijnlijk altijd een strijd in mijn hoofd. Gelukkig lukt het me steeds beter om hulp te vragen. Niet met vage hints, maar gewoon open en duidelijk. Dat is tenslotte voor iedereen beter.

 

Lisa (30) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: