Ervaringsverhaal

Blog Marianne – Beter worden, een dag huiswerk

Als ik binnenkom streelt de klassieke muziek mijn oren. Er valt een immense rust over me heen. De kamer is heerlijk licht en het uitzicht fantastisch.

Vandaag staat mijn tijdelijke bureau voor het raam. Als ik even stop met schrijven en naar buiten kijk, zie ik de mussen en koolmeesjes in de boomzaadjes pikken uit de voerbak. Het is een af en aan gefladder. Een roodborstje scharrelt door de bladeren waar af en toe een walnoot ligt.

De kachel zorgt ervoor dat het behaaglijk warm is en door de vloerverwarming kan ik heerlijk op mijn favoriete schoenen lopen. Blote voeten. Het vooruitzicht dat ik straks nog een duik ga nemen in de nabijgelegen vijver is vette voorpret.

De atmosfeer is prima en binnen een uur heb ik al mijn eerste artikel op papier. Niet afgeleid door poezenbeesten die naar buiten of naar binnen willen, die mauwen omdat ze aandacht willen. Geen pakketjes bij de deur. De wetenschap dat ik de wasmachine niet hoef aan of uit te zetten. Gewoon niets. En geen telefoon. Hoewel dit mijn werk is, weet ik inmiddels dat werken aan mijn bedrijf net zo belangrijk is als werken in mijn bedrijf.
Andere energie helpt daar goed bij. En vooral een fraai uitzicht bij de mijmerstand.

Het verbaast me iedere keer weer dat ik hierdoor inzichten krijg en soms vreselijk moet huilen om die inzichten.

De middag besteed ik aan huiswerk met mezelf. Als handleiding gebruik ik daarvoor het boek van Brene Brown, ‘Sterker Dan Ooit, Vallen en Opstaan’. Zij schrijft dat het goed is eens met je emoties te gaan stoeien. Dat doe ik dan ook. Het verbaast me iedere keer weer dat ik hierdoor inzichten krijg en soms vreselijk moet huilen om die inzichten. Gewoon in mijn eentje zo zitten piepen. Mijn hoofd is zwaar. Soms heb je een spiegel nodig om naar jezelf te kijken. Het mooie van deze metafoor is dat er ook daadwerkelijk een spiegel hangt. En er genoeg ruimte is voor mijn grote flipovervellen waarop ik stoei met de emoties.

Het is ongelooflijk goed om hierna een natuurlijke plons te nemen in de frisse vijver. Dat voelt weldadig. Ik voel me enorm opgelucht. Met een kop hete thee beantwoord ik met een glimlach op mijn gezicht nog een aantal van de 999 vragen aan jezelf boekje. Weer een dag met een gouden randje!

Marianne heeft sinds 25 jaar de diagnose colitis ulcerosa. In 2016 en 2017 kreeg ze twee ernstige opvlammingen. Met name in deze periode schreef ze veel van haar nu te lezen blogs. Het thema van haar blogs is leren loslaten en beter worden. Lees meer over Marianne.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: