Ervaringsverhaal

Blog Marianne – Denk in mogelijkheden

Of je wilt of niet, je komt er niet onderuit. Het coronavirus, COVID-19. Maatregelen van hogerhand, stelregels van het RIVM, geleefd door angst, code rood bij een blad op de rails. Betutteling en waarheid. Na het Sars, de Gekkekoeienziekte, Ebola en Mexicaanse griep, nu COVID-19.

En wat doet dat met ons, mensen met colitis of Crohn? Al dan niet met griepprik? Wat doet het met jou? Met mij? Iedereen heeft er wel een zegje over. Een mening over. Het is het gesprek van de dag, de eerste bladzijde in de krant, het eerste wat je ziet op tv.
Onze levensbenodigdheden, het toiletpapier, als eerste uit de schappen. Hoe nu verder? Ik heb er niets mee. En ook al heb je er niets mee, de confrontatie is er evengoed.

Want mijn vader gaat voorlopig even niet naar de dagopvang. Mijn afspraak om een training te geven werd afgezegd. Tot nader order uitgesteld. Mijn opdrachtgevers zeggen: ‘bellen kan, maar afspraken pas weer vanaf eind april en mei’. Tja dat is best wel ver weg.

Wat voor kansen biedt het, wat voor mogelijkheden? Thuis zijn we aan het verbouwen. En geeft het zomaar een zee van tijd om straks weer schoon te maken, te stoffen op te ruimen en alles op zijn plek te zetten. Een koude wandeling is stilte. Een rondje door de duinen met een opdracht, een zeetje en een theetje, een winterpicknick. De lucht is stralend blauw en nodigt ons uit naar buiten te gaan. Verder is de zee doorlopend geopend en geeft alle ruimte een frisse duik te nemen. Buitenlucht doet je goed en het weer is heerlijk lenteachtig. Bewegen is goed, want de sportschool en yogaschool zijn ook al dicht.
Wat wel weer ontzettend leuk is, is dat je twee keer voorpret kunt hebben!! Van het Pentatonix concert bijvoorbeeld, of de tribute voor Barbra Streisand door Petra Berger. Allemaal uitgesteld tot nader order. Het uitje met onze kinderen en aanhang: naar de nieuwe James Bond film en uit eten. Hoe leuk is dat!

COVID-19 en colitis. Het is zoals het is. Mijn infuus gaat wel gewoon door op dagbehandeling. Met lekker mijn nieuwe witte gympen aan. Want de infodag voor vrijwilligers voor Sail gaat ook al niet door. En even rustig aan na het infuus. Dan kan ik me mooi voorbereiden op de presentatie die ik half april geef voor de CCUVN bij Boehringer, want dat kan makkelijk thuis, voorbereiden vanaf de bank! Sterkte, keep calm and keep breathing.

 

Marianne heeft sinds 25 jaar de diagnose colitis ulcerosa. In 2016 en 2017 kreeg ze twee ernstige opvlammingen. Met name in deze periode schreef ze veel van haar nu te lezen blogs. Het thema van haar blogs is leren loslaten en beter worden. Lees meer over Marianne.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: