Ervaringsverhaal

Blog Marianne – Over processen enzo

Ik had nooit geweten dat ik het zou weten.

Dat ik zou weten hoe het voelt om met je ziel onder je arm te lopen. Terwijl ik dit schrijf druppen de tranen over mijn wangen. Meteen al bij de eerste zin.

Wat is dat toch. Ziek zijn hebben we gehad. Nu alleen maar Beter Worden! En me ook volop storten in het proces van Beter Worden. Het is op het moment lijflijk allemaal lekker onder controle. Ik voel me gelukkig kipfit met mijn om-de-maand-infusie-met-infliximab. En zeker ook met mijn driemaal-per-week-zwemmen-in-de-zee. Nu is het hoofd aan de beurt. Of mijn hart? Of beter gezegd: mijn ziel. Dat denk ik tenminste. Mijn ego voorbij en terug naar de kern. Een soort ‘de dag waarop mijn ziel in opstand kwam’.

Ik kan je vertellen: dat is niet gemakkelijk. Als je gewend bent nooit na te denken (over jezelf). Ha. En je moest eens weten hoeveel ik nadenk over… inderdaad: over zakelijke dingen. Als je verder een fijn en vrolijk leven leeft. En ik ben praktisch ingesteld. Erg van het doen. Je snapt het al, dat gevoel hobbelde er altijd maar een beetje achteraan. Nou ja, niet helemaal. Zet mij op een luchthaven waar een vliegtuig uit Australië is geland en familieleden elkaar weer zien: tranen, ook al ken ik niemand. Een gigantisch romantische liefdesfilm: kom maar op met die zakdoek. All you need is love. Yes I need it.

Ik realiseer me dat het een proces is. Beter Worden. Je kan nu natuurlijk ook blijven hangen in het ziek zijn. Maar ik ga de confrontatie aan met mezelf. Hoe kan het dat ik die opvlammingen heb gehad. En nu ik in remissie ben (dat denk ik tenminste) heb ik tijd om na het overleven, vluchten en het vechten een kijkje te nemen in mijn ziel. Dat doe ik dan weer wel. Lekker praktisch.

Nu is het hoofd aan de beurt. Of mijn hart? Of beter gezegd: mijn ziel.

 

Marianne heeft sinds 25 jaar de diagnose colitis ulcerosa. In 2016 en 2017 kreeg ze twee ernstige opvlammingen. Met name in deze periode schreef ze veel van haar nu te lezen blogs. Het thema van haar blogs is leren loslaten en beter worden. Lees meer over Marianne.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: