Ervaringsverhaal

Blog Marianne – Troost en trots

Als moeder, oudste dochter, echtgenote en ondernemer vervul ik allerlei rollen. ‘Be Positive’ is mijn bloedgroep. En wat voor mij werkt kan ook voor een ander werken. Toch?

In de tijd dat ik dingen lastig vond, met twee keer een fikse opvlamming en ziekenhuisopname, hielp dit me: schrijf de drie leukste dingen van de dag op. Ook deed ik deze oefening vroeger met zoonlief.

Ook nu. In deze bizarre periode die nieuw is voor iedereen. Voor jong en oud. We hebben nog nooit zoiets meegemaakt. Dus vroeg ik laatst aan zoonlief via de app: schrijf weer eens even de drie leukste dingen van de dag op. En hij schreef terug: 1. De bezichtiging die zijn vriendin had gehad voor een nieuw appartement, ging goed. 2. Hij was oude spelletjes aan het spelen “van vroegah”, ennn 3. ’t dansje van Lon was liev en leuk om te zien (zo schreef hij). Zijn zus had in de familie-app een kort filmpje gestuurd waarin ze een grappig handenwas-liedje zong. Ze behoort tot de doelgroep die gewoon nog naar haar werk gaat. Ze is leiding bij de kinderopvang (nu noodopvang) voor kinderen van ouders in cruciale beroepen of vitale processen.

Ik vond het mooi om te lezen en wist zeker dat hij dit met een glimlach had geschreven had. En nog mooier, zich beter voelde. Het geeft troost. Prettige bijkomstigheid was dat ook ik het met een brede glimlach op mijn gezicht las.

Afgelopen week had ik samen met mijn zus een rondje mantelzorg bij pap en mam. Er moest het een en ander geregeld worden, vooral praktische zaken. Omdat het allemaal zo praktisch was en best ingrijpend is, realiseerde ik me pas later dat ik nog wat “after sales” moest doen. Ik belde mijn moeder en hoorde hoe het ging. Daarna appte mijn moeder (83 jaar) nog. Wat ze niet vertelde, maar wel appte was: ik ben best wel angstig.

Het ontroerde me dat ze dit schreef. Hoe kwetsbaar. Zo begrijpelijk…..we waren zo praktisch geweest die dag. Eigenlijk was het er bij ingeschoten te vragen hoe deze bijzondere corona-situatie voelt. Ik appte haar om voor het slapen gaan de drie leukste dingen van deze dag te bedenken. De volgende morgen las ik haar berichtje:

Een zonnige dag, de 3 leukste dingen waarmee ik in slaap ben gekomen waren: 1. Trots op onze dochters, dat ze zo ontzettend lief zijn. 2. Violen geplant. 3. Leuk zo bezig zijn met de WhatsApp (praten in stilte). Fijne dag en eigenlijk 4 leuke dingen, ook het heerlijke gebakje!

Mooi he!
Voor mij een kers op de taart. En ik…ik ben ook trots op mijn moeder en kids!

Wat zijn jouw leukste drie dingen van vandaag?

 

Marianne heeft sinds 25 jaar de diagnose colitis ulcerosa. In 2016 en 2017 kreeg ze twee ernstige opvlammingen. Met name in deze periode schreef ze veel van haar nu te lezen blogs. Het thema van haar blogs is leren loslaten en beter worden. Lees meer over Marianne.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: