Ervaringsverhaal

Blog Mariëlle – Rustige december

We zitten weer midden in de decembermaand. Een super gezellige maand, maar ook erg druk en onregelmatig. Daar doe ik het niet zo goed op en het is dus ook een maand waarin een opvlamming op de loer ligt. Om dit te voorkomen doe ik tegenwoordig op voorhand al een stapje terug. Dat betekent: geen extra afspraken in december.

Vorig jaar heb ik mezelf al voorgenomen om geen verdere afspraken te plannen in december. Sinterklaas, mijn verjaardag (18 december), Kerst en Oud & Nieuw zijn de feestdagen die vaststaan. Ik calculeer ze in, en dat is meer dan genoeg voor deze maand. De dagen eromheen gebruik ik om bij te komen en om te rusten.

Als vrienden of familie nog iets extra’s willen afspreken, houd ik dat af. Zo wilde mijn vriendinnen heel graag een avondje naar het theater. Zonder schuldgevoel zeg ik tegenwoordig: “Heel veel plezier, lekker doen, maar ik ga niet mee.” Mijn vriendinnen begrijpen en accepteren mijn keuzes. Als zij er geen begrip voor zouden hebben, zijn zij mijn vriendschap niet waard; zo voel ik dat inmiddels.

Het geeft zoveel rust en vrijheid om volgens mijn eigen wensen en grenzen de decembermaand te beleven

Ook tijdens Kerst en Oud & Nieuw sluit ik vaak later aan of ga ik eerder weg. Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden enorm jaloers was op mijn zwager, die vaak eerder wegging. Terwijl hij iedereen vriendelijk gedag zei, bleef ik braaf zitten met pijn in mijn buik. Inmiddels heb ik zelf ondervonden dat het helemaal niet erg is om een gedeelte van een feestje te missen. Het resultaat is dat ik minder klachten heb de dagen erna.
Het geeft zoveel rust en vrijheid om volgens mijn eigen wensen en grenzen de decembermaand te beleven. Voorheen liep ik (als zovelen) als een razende allerlei afspraken en feestjes af. Nu geniet ik van een rustige december.

Ik wens jullie allen mooie, rustige feestdagen. Proost!

Mariëlle (36) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen jaren is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (6) en Femme (4). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken.

Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: