Ervaringsverhaal

Blog Peter – Leven na de lockdown

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik ben blij dat de lockdown weer versoepeld is. Het is fijn dat alle winkels weer open zijn en dat je een terrasje kan pikken. En het is ook fijn om weer andere mensen op straat te zien. Er is weer beweging en in de parken geniet iedereen van het weer.

Voor ons was het ook fijn om na bijna drie maanden isolement in ons nieuwe appartement eindelijk de eerste vrienden en familie te ontvangen. We vinden het erg fijn om ze te laten zien waar we zijn neergestreken, ook al is nog lang niet alles klaar. Dat komt mede doordat vanwege corona allerlei levertijden overschreden worden of bestelde meubels zelfs helemaal niet komen.
De eerste avond bezoek was heel gezellig en voor we het in de gaten hadden was het heel laat. Veel later dan ik de laatste maanden in bed gelegen heb, en achteraf gezien heb ik een paar dagen nodig gehad om weer te herstellen.

Vervolgens kwam er een paar dagen later weer bezoek. Eerst ‘s morgens gezellig onze kinderen en kleinkinderen op de koffie. Daarna snel wat bijrusten om vervolgens die middag heerlijk bij te praten met een van onze beste vrienden. Tja, en na een paar uur kwam de man met de hamer. Bekaf heb ik af moeten haken en had ik een week last van pijnlijke gewrichten, vermoeidheid en ook mijn ontlasting was veel slechter. Na een paar dagen begon ik het verband pas te zien. Dit had met mijn colitis ulcerosa te maken! Toen pas realiseerde ik me dat ik sinds de lockdown maanden van heel veel rust, reinheid en regelmaat had gehad. Daardoor had ik veel minder last van gewrichtspijn, vermoeidheid etc. Hoe gemakkelijk heb ik toch over het hoofd gezien dat deze klachten, die een vast onderdeel van mijn leven zijn geworden, naar de achtergrond waren verschoven. Voor mij is het een duidelijk signaal dat ik me ook na de lockdown weer heel bewust aan mijn leefregels ga houden, die ik uit eigen ervaring heb geleerd.

 

Peter Jacobs (59) kreeg twee jaar geleden de diagnose colitis ulcerosa en moest als gevolg hiervan zijn sociale en werkende leven behoorlijk aanpassen. Ondanks alle veranderingen blijft hij positief en haalt hij het maximale uit het leven. Inmiddels heeft hij een nieuwe balans gevonden. Hoe? Dat vertelt hij in zijn eerste blog.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: