Ervaringsverhaal

Blog Peter – Zelfkennis of zelf kunnen

Het afgelopen halfjaar had ik veel tijd om te lezen. Twee boeken maakten veel indruk op me. Ze hielden me een spiegel voor, en er kwamen dingen van mezelf in samen.

Het boek ‘Condities’ van Thomas Heerma van Voss gaat over Vincent Peck, een schrijver met de ziekte van Crohn. Hij probeert elke dag een normaal schrijversleven te leiden. Indrukwekkend is hoe hij maar in zijn gedachten ronddoolt; in zijn verleden en in de toekomst, terwijl hij de druk en stress op zichzelf opvoert om een waardige opvolger van zijn laatste bestseller te schrijven. En dit terwijl de ziekte door zijn darmen raast en hij verwoede pogingen doet dit in zijn leven in te passen.

Het andere boek was ‘Een nieuwe aarde’ van Eckart Tolle. Hij beschrijft onder andere dat mensen veel in hun hoofd bezig zijn, met allerlei gedachten. Die gedachten zijn vaak gebaseerd op allerlei ervaringen uit het verleden, die in een heel ander verband plaatsvonden. Of op mogelijke gebeurtenissen in de toekomst, die bijna altijd anders uitpakken dan we vooraf dachten. Het merkwaardige is ook nog eens dat deze gedachten gevoed worden uit hoe je wilt overkomen op anderen. Terwijl, hoe je ook je best doet, zij je toch echt anders zien. De belangrijkste oplossing die Eckart Tolle geeft, is om in het huidige moment te komen door bijvoorbeeld bewust te ademen of jezelf van binnen waar te nemen.

En dit terwijl de ziekte door zijn darmen raast en hij verwoede pogingen doet dit in zijn leven in te passen.

Het mooie dat ik in beide boeken zag is het volgende: waar Eckart Tolle me geholpen heeft mijn zelfkennis te verbeteren, zag ik in het boek van Thomas Heerma van Voss vooral mijn worsteling van het ‘zelf kunnen’. Ik bedoel dan bijvoorbeeld het zelf kunnen omgaan met mijn ziekte. Het mooie is dat de zelfkennis die ik vond door het lezen van het boek van Eckart Tolle, me echt heeft geholpen de malende gedachtestroom – die ik zo herkende bij Vincent Peck – in mezelf tot rust te brengen.

Peter Jacobs (59) kreeg in 2018 de diagnose colitis ulcerosa en moest als gevolg hiervan zijn sociale en werkende leven behoorlijk aanpassen. Ondanks alle veranderingen blijft hij positief en haalt hij het maximale uit het leven. Inmiddels heeft hij een nieuwe balans gevonden. Hoe? Dat vertelt hij in zijn eerste blog.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: