Ervaringsverhaal

Blog Peter – corona-inzichten

Het is een heftige tijd waarin we leven. Het coronavirus dat ons allemaal bezighoudt, kan enorm om zich heen grijpen, het maakt in allerlei opzichten slachtoffers en kost zelfs levens

Het is een heftige tijd waarin we leven. Het coronavirus dat ons allemaal bezighoudt, kan enorm om zich heen grijpen, het maakt in allerlei opzichten slachtoffers en kost zelfs levens. Wat ook opvalt is dat het heel veel mensen bezighoudt dat hun gezondheid wordt bedreigd en ze genoodzaakt zijn hun gedrag en gewoontes te veranderen. Wie had begin dit jaar kunnen bedenken dat dit allemaal kon gebeuren in onze hoogontwikkelde samenleving?

Mensen met Crohn of colitis voelen zich kwetsbaarder vanwege hun medicatie. Wat ik de laatste jaren allemaal niet onder de leden heb gehad. Ik voel me net een stofzuiger die elk virusje en elke bacterie oppikt. Dus is het extra oppassen geblazen.

Er zijn redenen genoeg om somber te zijn. Toch gebeurde er gelukkig iets wat me een heel mooi inzicht gaf. We hadden plannen gemaakt voor een dagje uit vanwege het goede weer en omdat ik me goed voelde. Na alle voorbereidingen keken we ‘s avonds nog even naar de toespraak van premier Rutte. Een indrukwekkende speech waarin we allemaal werden gevraagd de nodige adviezen op te volgen, om onze eigen gezondheid te beschermen. Ook vertelde hij dat alle horecagelegenheden dichtgingen, waardoor ons uitstapje niet kon doorgaan. Ik merkte enorme teleurstelling bij mijn partner, omdat onze plannen ineens veranderden. Dat het coronavirus zo veel gevolgen kon hebben. In de dagen erna zag ik dat niet alleen mijn partner hiermee zat, maar ook dat heel veel Nederlanders  moeite hadden om te gaan met de impact van het virus op hun leven. Terwijl ík dat gevoel juist helemaal niet herkende. Plotseling realiseerde ik me dat ik er heel anders naar kijk. Ik heb de laatste jaren geleerd hoe ik colitis ulcerosa en een heleboel nevenverschijnselen een plek in mijn leven moest geven. Zo leerde ik om gezondheidsadviezen strikt te volgen. En vond ik mijn eigen weg in onzekerheid en ziekte, als vast onderdeel van mijn leven. Ik kan zo veel plannen maken als ik wil, maar als ik ’s morgens wakker word en ik voel me niet goed, dan gaat het niet door. Toen ik me dit realiseerde was ik eigenlijk best wel een beetje trots op mezelf en heel blij dat ik dit heb mogen leren.

Peter Jacobs (59) kreeg twee jaar geleden de diagnose colitis ulcerosa en moest als gevolg hiervan zijn sociale en werkende leven behoorlijk aanpassen. Ondanks alle veranderingen blijft hij positief en haalt hij het maximale uit het leven. Inmiddels heeft hij een nieuwe balans gevonden. Hoe? Dat vertelt hij in zijn eerste blog.

 

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: