Ervaringsverhaal

Ray Aeckerlin: 600 kilometer – 8848 hoogtemeters – 7 dagen

Dit is het doel dat Ray Aeckerlin, vrijwilliger van Crohn & Colitis NL, zichzelf heeft opgelegd om fietsend aandacht te vragen voor IBD.

‘Om aandacht te vragen voor deze ziekten én om aan te tonen dat je zodanig kunt herstellen, ga ik de uitdaging aan om vanuit het Vrijthof in Maastricht naar de top van de Grand Ballon (1343 meter) te fietsen in Frankrijk. Een uitdaging van bijna 600 kilometer, met net zoveel hoogtemeters als de Mont Everest.’

Genezen zal ik nooit, dermate herstellen wel

24 februari onderging Ray een blindedarmverwijdering (appendectomie) om zijn ziekte weer in remissie te krijgen. ‘Genezen zal ik nooit, dermate herstellen wel. Dat is samen met kwetsbaarheid, mijn kracht en mijn lijfspreuk geworden.’ Nu zijn ziekte weer rustig is, zocht hij een nieuwe fysieke en mentale uitdaging. Eentje die makkelijker gezegd dan gedaan is. ‘Maar het wordt geen wedstrijd, we maken van tijd onze vriend en niet onze vijand.’

Om je mee op reis te neme en je te betrekken in deze uitdaging houdt Ray een dagelijkse blog via zijn website bij.

Over Ray

Van kinds af aan ging Ray Aeckerlin al met zijn vader naar de Tour de France om bidons te verzamelen en gadgets te vangen van de reclamekaravaan. Sindsdien was hij verknocht aan fietsen. Zo kon hij zelfs in 2015 als ‘sport assistent’ aan de slag bij de Lotto-Jumbo-ploeg tijdens de ronde van Spanje (La Vuelta). Eerder dat jaar had hij de diagnose colitis ulcerosa gekregen. Ray: ‘Ik zat nog volop in de ontkenningsfase van mijn ziekte en nam mijn eigen koelbox met medicijnen mee van hotel naar hotel.’ Ook na de Vuelta bleef hij maar doorgaan tot hij uiteindelijk niets meer kon. Zijn dikke darm was ernstig ontstoken en hij belandde in een depressie. ‘Mijn toekomstbeeld stortte in. Ik heb een halfjaar niet kunnen fietsen. Daarna kon ik pas stapsgewijs weer genieten van fietsen dankzij een traject in een ander ziekenhuis, met een holistische benadering. Ik leerde om weer te genieten op de fiets en niet alleen om te presteren. Eerst kleine rondjes door het dorp fietsen met mijn zoontje en daarna weer rustig opbouwen door te mountainbiken door de bossen.’ Als onderdeel van zijn hersteltraject kreeg hij de opdracht mee om tijdens de tochtjes natuurfoto’s te maken. Hierdoor kon hij presteren en fietsen van elkaar loskoppelen. ‘Ik moest mijzelf weer opnieuw uitvinden en de fiets was voor mij de psychotherapeutische sofa. Fietsen is nu voor mij meer dan sport. Het is ook een middel om in balans te komen en te blijven.’

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: