Ervaringsverhaal

Blog Ankie – Adviezen

‘Heb je wel eens groene thee geprobeerd? Mijn nichtje had ook darmklachten en door groene thee te drinken is ze overal vanaf!’ Een voorbeeld van de goedbedoelde, maar vaak ongevraagde adviezen die ik de afgelopen jaren heb gehoord.

Als het zo makkelijk zou zijn! Ik moet in zulke situaties oppassen dat ik niet te sarcastisch reageer. Ze denken na afloop dan vast dat ik niet opensta voor andere alternatieven dan de medische.

Ik heb het allemaal gezien, geproefd en geprobeerd. Diverse diëten, chiropractors, homeopaten, aura-lezers en nog veel meer. Ik vertrouw alleen op mijn artsen en de daarbij behorende medicatie. Sommigen zullen het niet met mij eens zijn, maar ik ben allergisch geworden voor al deze alternatieven. Ik word er arm van en totaal niet klachtenvrij. En in de afgelopen 25 jaar dat ik de ziekte van Crohn heb, ben ik ook allergisch geworden voor ongevraagde adviezen. Misschien goedbedoeld, maar, schoenmakers hou je bij je leest.

Het zal wel meevallen. Ga anders lekker een keer vroeg naar bed.

Uitspraken als: ‘Een goede massage doet wonderen!’ of ‘Ik heb gelezen dat gemberdruppels smeren onder je voetzolen de buik rustig maakt.’ En misschien wel de ergste: ‘Je ziet er toch goed uit! Het zal wel meevallen. Ga anders lekker een keer vroeg naar bed.’

Als ik advies wil, dan graag van een ervaringsdeskundige en geen leek, én, dan vraag ik het wel. Ik ben gewoon nuchter en realistisch. Feit is dat de ziekte van Crohn in mijn lichaam zit. Genetisch cadeautje van mijn vader. Feit is dat de ziekte zelden stabiel is en daar heb ik gewoon mee te dealen. Maar ik weiger mijn leven helemaal aan te passen aan de Crohn. De Crohn moet zich op sommige momenten maar aan mij aanpassen. Dus haalde ik, voor de horeca-sluiting, wel eens een nachtje door. Drink ik wel eens een wijntje te veel en doe ik mij tegoed aan fastfood als ik daar zin in heb.

Dan ga ik nu een kopje groene thee drinken, niet omdat ik hoop dat mijn klachten dan opeens verdwijnen, maar gewoon omdat ik er zin in heb.

Ankie Stuijts (44) woont in het Brabantse land. Ze is een echte control freak, wat niet altijd handig is met de ziekte van Crohn. Een ziekte die zij al ruim 25 jaar heeft. Ondanks de ernstige vorm hiervan staat zij altijd positief in het leven. Betrokken en breed georiënteerd en geïnteresseerd in wat er nog meer in de wereld speelt. Dankzij haar creatieve brein, schrijft zij veel, voor diversen bladen, en nu ook voor Crohn & Colitis NL. Een vereniging waar zij zich al een aantal jaren voor inzet als vrijwilligster. Misschien ken je haar van de besloten Facebookgroep, waar zij een van de beheerders is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: