Ervaringsverhaal

Blog Ankie – Kom eens uit jouw comfortzone!

Het is een hippe uitspraak, die je tegenwoordig veel hoort is: ‘Kom eens uit je comfortzone!’ Als je dat niet doet, groei je niet, bereik je niets en ben je bang voor uitdagingen. Is dit echt zo? Stilstaan is wel achteruitgang, maar wat als je lichaam je beperkt om uitdagingen aan te gaan?

Je comfortzone, het woord zegt het al, is de plek waar jij je comfortabel voelt. De manier waarop je leven is ingericht geeft duidelijkheid, een veilig gevoel en je vindt het gewoon fijn.

Leven met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa vergt veel aanpassingen. Vaak is de ziekte onvoorspelbaar, maar met regelmaat, rust en reinheid enigszins onder controle te krijgen. Die drie ‘R’s creëren vaak een dagelijks ritueel, een comfortzone, waarin je blijft hangen. Vaak uit angst dat de ziekte gaat opvlammen. Zal ik naar dat verjaardagsfeest gaan? Ga ik een dagje winkelen? Wat als ik daarna een terugval van mijn energie krijg? Vragen die door je hoofd schieten, om er alles aan te doen om geen terugslag te krijgen. Dan blijven we, uit routine, in onze comfortzone hangen.

Doe eens gek en stap er eens uit!

In je bootje blijven zitten en niet gaan varen, brengt je nergens. Soms is het heerlijk om toch naïef in die boot te stappen en maar te zien waar je uitkomt. Het voelt als een overwinning op jezelf als je even iets anders dan anders hebt gedaan. Een energie-boost, omdat je toch eens wat geks hebt gedaan, buiten je comfortzone. Dan is die dag ‘bedrust’ het waard!

Als je niet uit je comfortzone stapt, betekent het niet dat je een saai leven hebt, nee. Binnen jouw comfortzone zijn genoeg dingen die jouw leven boeiend, leuk en gezellig maken. Ik zal niet gaan bungeejumpen omdat iedereen dat zo geweldig vindt. Wel geniet ik van een samenzijn met vrienden, een late lunch in de middag of een borrel op de vrijdagmiddag.

De comfortzone, zo vertrouwd en veilig. Doe eens gek en stap er eens uit; voor een dagje. Echter, doe alleen dingen waar jij je lekker bij voelt!

 

Ankie Stuijts (44) woont in het Brabantse land, samen met haar viervoeter van 55 kilo. Ze is een echte control freak, wat niet altijd handig is met de ziekte van Crohn. Een ziekte die zij al ruim 25 jaar heeft. Ondanks de ernstige vorm hiervan staat zij altijd positief in het leven. Betrokken en breed georiënteerd en geïnteresseerd in wat er nog meer in de wereld speelt. Dankzij haar creatieve brein, schrijft zij veel, voor diversen bladen, en nu ook voor Crohn & Colitis NL. Een vereniging waar zij zich al een aantal jaren voor inzet als vrijwilligster. Misschien ken je haar van de besloten Facebookgroep, waar zij een van de beheerders is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: