Ervaringsverhaal

Blog Jerry – De enige constante is verandering

Als ik met andere mensen over mijn buikprobleem praat, doe ik dat bij iedereen vanuit een andere invalshoek. Ik heb namelijk niet de behoefte om bij iedereen het achterste van mijn tong te laten zien.

Want ik weet dat niemand mijn situatie volledig begrijpt, hoe veel ik of anderen ook hun best doen. Niemand kan in mijn of in jouw hoofd kijken. En daarnaast is het prima als mensen je niet altijd volledig begrijpen.

Dat ziek zijn naast alle andere ambities in je leven misschien niet een parttime- maar een fulltime baan is?

Begrijp me niet verkeerd: het is goed om te delen en belangrijk om voor jezelf op te komen. Ik hoef  je niet te vertellen dat ziek zijn ontzettend veel is, want dat vertel je anderen waarschijnlijk vaak genoeg. Maar vertel je dat ook net zo vaak aan jezelf? Dat ziek zijn naast alle andere ambities in je leven misschien niet een parttime- maar een fulltime baan is? Dat het daarom ook logisch is dat het je ontzettend veel energie kost? Energie die je anders  had kunnen stoppen in studeren, sporten, werken en het leven van je leven.
Het is oké als niet iedereen je volledig begrijpt, zolang ze met respect met jou en je situatie omgaan.

Vertel jezelf wat vaker dat ziek zijn heel veel is. Dan accepteer je echt steeds meer dat niet alles meer vanzelfsprekend is in je leven. Pas je niet aan, aan wat je omgeving van je vraagt of wat je vraagt van je oude ik. Als dit je lukt, ben je weer een stukje verder in de acceptatie-molen.

Acceptatie is een proces dat je steeds opnieuw onder de loep moet nemen. Het gaat niet om één specifiek moment in je leven. Ook al zijn wij mensen geneigd om te zoeken naar zo min mogelijk veranderingen in ons leven; onze lichamelijke en mentale behoeftes blijven veranderen. Zeker als we ziek zijn en hoe we daar tegenaan kijken. Het is goed om jezelf regelmatig de vraag te stellen: ‘Ben ik er echt wel oké mee, of ontwijk ik toch gewoon (weer) een beetje de realiteit?’
Hoe mooi is het als je kunt accepteren dat deze verandering er altijd zal zijn. Dan heb je toch weer iets in je leven wat niet verandert.

Over Jerry:

Jerry Putters (31) kreeg in 2013 colitis ulcerosa. Desondanks is hij een levenslustige, jongvolwassen dertiger en altijd bezig om zich te blijven ontwikkelen. Die ontwikkeling en behoefte om verandering op te zoeken is soms in strijd met de behoefte van zijn lichaam, dat structuur en vaste kaders nodig heeft. Hierdoor is Jerry altijd bezig met het vinden van de juiste balans tussen leven en rust. De komende maanden neemt Jerry je mee in die zoektocht.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: