Ervaringsverhaal

Blog Lieke – De kracht van creatie

Er was een tijd dat ik me schaamde voor mijn verhaal. Maar steeds meer kruip ik uit mijn schulp, en vertel ik waar het op staat.

Dit voelt iedere keer weer een beetje als ‘uit de kast komen’. Brené Brown zei hierover: ”Owning your story is the bravest thing you’ll ever do.” En dat is iets waar ik steeds meer achter sta. Er zit kracht in het erkennen en delen van je eigen, unieke verhaal. Dus schrijf ik steeds vaker over mijn verleden, mijn heden, mijn gedachtes en belevenissen. Durf ik steeds meer kleur te bekennen, en te vertellen over wat er speelt in mij. En daarin ligt een kracht verscholen, iets wat ik me nooit had gerealiseerd.

Ik kan deze ervaringen, sommige zo donker en zwart, omzetten in creatie

Ik heb ontdekt dat er kracht zit in de meest donkere momenten, omdat ik er inspiratie van kan maken. Fotografie is mijn manier geworden om al mijn ervaringen, gevoelens en opgedane levenswijsheid in kwijt te kunnen. Om te vertalen wat ik zie, voel, begrijp. Om de mens het gevoel te geven dat ze genoeg is, dat er schoonheid zit in authenticiteit. Ik ben een verhalenverteller geworden met mijn camera en hoe ik schrijf, omdat ik juist al die dingen mee heb gemaakt en dat omschrijf. Ik kan deze ervaringen, sommige zo donker en zwart, omzetten in creatie. En dat is een grote kracht.

En zo komen er steeds weer mooie dingen op mijn pad. Krijg ik de kans om te uiten, expressie te geven, te verbeelden, vertalen, maken en creëren. Durf ik te zeggen ‘ik ben kunstenaar’, maar ook ‘er zit veel pijn en dat beïnvloedt soms mijn leven’. Juist die ervaringen, sommige geweldig en sommige heel verdrietig, maken me in staat om te creëren, te voelen, te zijn. Het maakt het mens-zijn. En daar kwam weer een nieuwe kans uit voort: ik werd gevraagd of mijn stem werd gehoord. Ik werd gevraagd voor de campagne #taboemoe van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Ik mocht vertellen, verwoorden wat isolatie, eenzaamheid en onbegrip met een mens doet. Hoe groot de behoefte en het verlangen van iemand met een chronische ziekte is om gewoon geaccepteerd te worden, mee te kunnen blijven doen. Dus stond ik op en zei: ‘Ik ben taboemoe’. Toen de campagne online ging had ik het wel even moeilijk, maar het voelde ook heel goed. Een storm aan emoties, wat voelde ik me zichtbaar, mijn verhaal online. Maar toen ontving ik dit berichtje: ”Ik ben wel een trots schoonzusje met alle vervelende dingen die jij ‘mooi’ maakt.´´ En dat raakte precies de juiste snaar, de kracht van creatie, is waar ik over praat.

Wil je meer weten over mij? Bekijk eens mijn website

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: