Ervaringsverhaal

Blog Lieke – Stress als trigger

Plots sta ik midden in het leven. Het voelt als een geschenk, maar het maakt me soms ook aan het wiebelen.

In mijn privéleven gebeurt het ene na het andere: ziekte in de familie, auto’s die kapot gaan, mijn vriend die door zijn enkel gaat, de bruiloft van mijn broer, mijn werk dat heel goed gaat (en druk is). Ik reis veel voor opdrachten, waardoor ik het gevoel heb dat ik in een achtbaan zit. Waar is de rem gebleven? Ik voel me niet meer geremd door mijn fysieke beperking, althans niet zoals het was. Die impact is een stuk minder groot geworden, maar waar ligt dan wél mijn grens?

 

Doorstomen en alles willen doen, en soms even vergeten…. rustig aan te doen

Als het lijf niet aangeeft dat het nu genoeg is, zoals het eerder altijd wel deed, weet ik even niet wanneer ik dan moet stoppen. Ineens kom ik in heel ander vaarwater terecht, net zoals vóór ik ziek werd. Doorstomen en alles willen doen, en soms even vergeten…. rustig aan te doen. De stress loopt soms hoog op, maar ik lijk er niet op dezelfde manier mee om te gaan. Ik ga niet bij voorbaat al op de rem. Nu is het meer: oh wacht, shit, daar lag mijn grens. Ik ben er al voorbij gegaan! Ik val een beetje, niet te hard… Krijg wat meer buikpijn, misschien toch even rustig aan doen… En realiseer me; elke situatie heeft zijn eigen uitdagingen. Nu moet ik leren hoe ik met de stress van alledag kan omgaan, zodat ik mezelf voortaan niet voorbij loop. Zal de stress die ik ervaar te maken hebben met de PTSS die ik vroeger heb ontwikkeld? Of hoort stress er gewoon bij? Of kan ik op een andere manier leren omgaan met stress? Vragen waar ik hopelijk de komende tijd antwoord op krijg.

 

Hoe ga jij om met stress? Merk je ook een verbinding met je gezondheid?

 

Wil je meer weten over mij? Bekijk eens mijn website

Lieke schreef in februari 2020 voor het laatst voor Crohn & Colitis NL. Lees haar blog uit 2020 en maak kennis met Lieke in haar eerste blog.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: