Ervaringsverhaal

Blog Peter – Colitis en artritis

Je denkt misschien: wat een vreemde combinatie, colitis en artritis. Voordat ik drie jaar geleden de diagnose colitis kreeg, had ik veel last van pijn in mijn gewrichten. Daarom kreeg ik eind 2014 een knieprothese. Hiermee zijn de pijnklachten in die knie grotendeels opgelost, maar helaas kan ik dat niet voor de andere gewrichtsklachten zeggen.

Toen ik in 2018 de diagnose colitis kreeg, en ik een brochure hierover las, vielen een aantal puzzelstukjes op zijn plaats. Ik begreep zelfs uit de medicijnbijsluiters, dat de medicijnen ook zouden helpen tegen gewrichtsklachten. Nou, dat was een geluk bij een ongeluk.

Echter de laatste jaren is de pijn in mijn gewrichten eerder toegenomen in plaats van afgenomen. Daar komt bij dat ik de laatste maanden ook meer last van stramheid en spierpijn heb. Dus ben ik naar de fysiotherapeut gegaan. Na enkele behandelingen kwam ze tot de conclusie dat het geen spierpijn is, maar dat de aanhechtingen van de spieren aan de botten ontstoken zijn. Huh, ontstoken? Dat klinkt voor mij niet geheel onbekend.

De kans op reuma-achtige klachten neemt toe naarmate de darmontstekingen rustiger worden.

Na opnieuw een bezoek aan de huisarts en een uitgebreide zoektocht op internet, heb ik op de website van Reuma Nederland meer informatie gevonden over het verband tussen reuma-achtige klachten als artritis en colitis ulcerosa. Bij deze informatie staat dat naarmate de darmontstekingen rustiger worden de kans op reuma-achtige klachten toeneemt. Aha, dus een remissie betekent voor mij niet dat alles dan weer normaal wordt. Hiermee kan ik gelukkig wel weer verder in de medische molen om te kijken of ook deze ongemakken weer teruggedrongen kunnen worden. Helaas is er ook hiervoor geen geneesmiddel, maar het helpt mij al dat ik nu begrijp waarom die pijnklachten niet weggaan. En ook begrijp ik nu weer iets beter waarom ik zoveel last heb van energietekort. Daar zit blijkbaar ook een link met zowel artritis als colitis. Hopelijk kom ik zo toch weer een paar stapjes verder in mijn ontdekkingstocht.

Peter Jacobs (59) kreeg in 2018 de diagnose colitis ulcerosa en moest als gevolg hiervan zijn sociale en werkende leven behoorlijk aanpassen. Ondanks alle veranderingen blijft hij positief en haalt hij het maximale uit het leven. Inmiddels heeft hij een nieuwe balans gevonden. Hoe? Dat vertelt hij in zijn eerste blog.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: