Ervaringsverhaal

Blog Peter – Een klein wondertje

Sinds de zomer heb je al meerdere keren in mijn blogs kunnen lezen over mijn revalidatietraject. Het begint misschien een beetje afgezaagd te klinken, maar ik heb echt enorme vooruitgang bereikt.

Zoveel zelfs dat ik me nu realiseer dat ik eigenlijk niets meer te schrijven heb over mijn colitis en andere auto-immuunziekten. Want ik heb er de afgelopen maanden geen last meer van gehad. Ik werd er pas weer aan herinnerd toen ik een berichtje kreeg van Crohn & Colitis NL dat ze mijn maandelijkse blog nog niet hadden ontvangen. Gek is dat toch, hoe snel zoiets weer went, na al die jaren van energietekort, darmproblemen en pijn.

Wat er gaande is kan ik kort samenvatten: ik ben al enkele maanden klachtenvrij. Ik heb weer energie, geen last meer van mijn darmen en ook de pijn in mijn lichaam van de colitis, reumatische artrose en fibromyalgie is nagenoeg verdwenen. Het restant is denk ik normaal voor een zestigjarige, en voor mij heel goed te verdragen. Zelfs nu het herfst is heb ik geen last, terwijl deze periode hiervoor altijd veel pijn met zich meebracht.

De psycholoog heeft me geholpen met het accepteren van een stuk van mezelf dat ik bijna mijn hele leven heb ontkend.

De grote vraag die me bezighield is hoe dit toch kan? Ik heb altijd gedacht dat de drie auto-immuunziekten iets met elkaar te maken hadden, maar dit had ik niet verwacht. De grote doorbraak is gekomen met de hulp van een psycholoog (in het revalidatietraject). De psycholoog heeft me geholpen met het accepteren van een stuk van mezelf dat ik bijna mijn hele leven heb ontkend. En ondanks dat het voor mij echt heel moeilijk was, ben ik heel blij met de stappen die ik heb gezet en met het bereikte resultaat.

Natuurlijk ben ik me gaan verdiepen in de vraag of de medische wetenschap hier ook van op de hoogte is. Ik ben toen uitgekomen bij het boek van Gabor Mate: Als het lichaam nee zegt. Het is een pittig boek om te lezen, maar voor mij was het een eyeopener. Ik las hier letterlijk hoe blokkades in je hoofd kunnen leiden tot verlies van functies in je lichaam zoals bijvoorbeeld het immuunsysteem. In zijn film legt Mate heel goed uit hoe alles met elkaar te maken heeft. Wie weet helpt het jou net zoveel als het mij heeft geholpen.

 

Peter Jacobs (60) kreeg in 2018 de diagnose colitis ulcerosa en moest als gevolg hiervan zijn sociale en werkende leven behoorlijk aanpassen. Ondanks alle veranderingen blijft hij positief en haalt hij het maximale uit het leven. Inmiddels heeft hij een nieuwe balans gevonden. Hoe? Dat vertelt hij in zijn eerste blog.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: