Ervaringsverhaal

Blog Peter – Impact

Al eerder schreef ik over onze verhuizing naar ons nieuwe appartement. Een stap die we namen om minder tijd en energie kwijt te zijn aan het onderhoud van een groot vrijstaand huis met een grote tuin.

Het huis was ook eigenlijk veel te groot nu onze kinderen het huis uit zijn. En daar komt bij mijn gebrek aan energie vanwege colitis. De verhuizing naar een kleinere woning was oefenen in afscheid nemen van dierbare spullen en een ingesleten leefwijze. Ons appartement moest vooral een plek voor onszelf worden, om bij te tanken, en niet zozeer een huis om allerlei vrienden en bekenden te ontvangen. Hiervoor gebruiken we de horecavoorzieningen, op loopafstand.

Afgelopen weekend keken mijn partner en ik terug op de week; een heel drukke week vanwege allerlei dingen die ik voor onszelf en onze kinderen had gedaan, gevraagd en ongevraagd. Daar kwam nog bij het bezoek van mijn partners vriendinnen, die onze nieuwe woning wilden zien. Dit is erg leuk, maar kost ook veel energie, zeker als je er niet op gerekend hebt.

Tja, en zo begon de spanning in ons gesprek flink op te lopen en ontstond er over en weer irritatie en boosheid

Kort samengevat: ik was bekaf. Ik zocht naar woorden om uit te leggen dat ik, om dit een volgende keer te voorkomen, minder mensen wilde ontvangen. Zoals we oorspronkelijk bedacht hadden. Dit was moeilijk te begrijpen voor mijn partner, zeker aangezien ik afgelopen week zelf allerlei dingen had gedaan die ook hadden kunnen wachten. Zij dacht dat het eigenlijk heel goed met me ging, omdat ik weer een beetje als vanouds bezig was. Tja, en zo begon de spanning in ons gesprek flink op te lopen en ontstond er over en weer irritatie en boosheid. We zaten allebei vast in het beeld van mij van jaren geleden, toen ik energie te over had en altijd nog ruimte en energie had om wat extra’s te doen. Terwijl de emoties flink opliepen, zagen we tegelijkertijd opeens in dat colitis ulcerosa niet alleen mijn leven bepaalt. Het heeft op haar leven zeker zo’n grote impact…….

 

Peter Jacobs (59) kreeg in 2018 de diagnose colitis ulcerosa en moest als gevolg hiervan zijn sociale en werkende leven behoorlijk aanpassen. Ondanks alle veranderingen blijft hij positief en haalt hij het maximale uit het leven. Inmiddels heeft hij een nieuwe balans gevonden. Hoe? Dat vertelt hij in zijn eerste blog.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: