Evenement
19-11-2022

Crohn of colitis: wat kun je verwachten en hoe ga je daarmee om?

Wanneer
zaterdag 19 november 2022
10.30 - 12.30 uur

Waar

’t Poelhuys
Vivaldistraat 4
2162 AA Lisse

Meld je aan

Informatie

Heb je nog niet zo lang geleden de diagnose ziekte van Crohn of colitis ulcerosa gekregen? Of misschien is het voor jou toch al langer geleden, maar wil je meer weten over (hoe je om kunt gaan met) deze ziektes? Je bent van harte welkom op onze bijeenkomst, waar je informatie krijgt over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa en de invloed daarvan op je leven.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn beide chronische ontstekingsziektes van het maagdarmkanaal. Deze ziektes worden vaak afgekort met IBD (Inflammatory Bowel Disease).

In Nederland heeft 1 op de 200 mensen IBD. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 1.000 mensen de diagnose ziekte van Crohn en 1.500 mensen de diagnose colitis ulcerosa. De ziektes kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven.

Tijdens deze bijeenkomsten hoor je wat deze ziektes zijn, waar je mee te maken kunt krijgen en hoe de artsen het verloop van de ziektes in de gaten houden. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen. In de pauze kan je onder het genot van een kopje koffie of thee andere mensen met IBD spreken en de informatiestand van Crohn & Colitis NL bezoeken.

Spreker

De spreker tijdens de bijeenkomst is Suzanne Anjie, zij werkt als arts op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten in het Amsterdam UMC. Momenteel doet zij onderzoek naar het verbeteren van medicatie bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa en werkt zij op de polikliniek. Tevens is zij werkzaam als auteur en redacteur voor boeken over Maag-, Darm- en Leverziekten en werkt zij in het onderwijs als docent en mentor. De presentatie zal worden ondersteund door een ervaringsdeskundige, waarbij hij/zij eigen ervaringen deelt.

Programma

10.00 uur                Ontvangst met koffie en thee
10.30 uur                Welkom
10.35 uur                Wat is een chronische darmontstekingsziekte?
10.55 uur                Met welke klachten kun je te maken krijgen?
11.05 uur                Ruimte voor vragen
11.15 uur                Pauze
11.45 uur                Hoe houden artsen het verloop van je ziekte in de gaten?
11.55 uur                Welke behandelopties zijn er allemaal?
12.10 uur                Stellingen en vooroordelen over de ziektes
12.30 uur                Einde

Voor wie?

De bijeenkomst is voor iedereen die onlangs de diagnose ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, of een andere vorm van colitis heeft gekregen. Uiteraard is deze bijeenkomst ook voor mensen die al wat langer de diagnose hebben. Partners en ouders zijn ook van harte welkom.

Ervaringen delen

Tijdens de bijeenkomst zijn er ervaringsdeskundige vrijwilligers aanwezig. Zij staan je te woord bij de informatiestand van Crohn & Colitis NL.

Delen op social media:

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780