Evenement
23-01-2024

Geannuleerd: Patiënt Journey Zwolle

Wanneer
dinsdag 23 januari 2024
12.00 - 17.00 uur

Waar

Hogeschool Windesheim Zwolle

Meld je aan

Op dinsdag 23 januari wordt op Hogeschool Windesheim in Zwolle een Patient Journey (PJ) rondom de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa georganiseerd. Hiervoor zoeken studenten van de hogeschool vier ervaringsdeskundigen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa uit de regio Overijssel, Noord-Oost polder en Drenthe.

Tijdens deze Patient Journey ga je in gesprek met zorgverleners, onder leiding van een procesbegeleider. De Patient Journey (patiëntreis) is een methode waarmee de ‘reis van de patiënt’ stap voor stap in beeld wordt gebracht. Doel van de Patient Journey is om te achterhalen wat goed verloopt en wat verbeterd kan worden in de IBD-zorg voor mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Dit wordt gedaan in vier stappen.

  1. Welke reis heb jij als ervaringsdeskundige met Crohn of colitis ulcerosa feitelijk doorlopen?
    Tijdens deze stap stellen de zorgverleners vooral procesvragen aan de ervaringsdeskundige. Denk aan vragen als: Wat gebeurde er toen?, Wat deed je toen?, Wie was erbij betrokken?, etc.
  2. Stap 2 gaat in op hoe je de Patient Journey hebt beleefd? Jouw feitelijke reis krijgt nu waarde. De vragen gaan over jouw beleving, met vragen als: Hoe voelde dat?, Hoe heb je deze stap beleefd?, etc.
  3. Met stap 1 en 2 wordt duidelijk waar er ruimte is voor verbeteringen en wat er goed gaat. Hierover gaan we in stap 3 met elkaar in gesprek en worden de krachten gebundeld. Met de kennis van de zorgverleners en die van de ervaringsdeskundigen komen we tot ideeën voor verbetering. Soms heel concreet en soms is eerst aanvullend onderzoek nodig. Naast de verbetermogelijkheden, kunnen er natuurlijk ook punten uit komen die heel goed gaan. Deze punten kunnen worden gedeeld als zogenaamde Best .
  4. We ronden samen af en bespreken kort wat we nú al anders kunnen doen. De laatste stap is de concrete opvolging van de verbeterideeën. Dit gebeurt niet tijdens de sessie. Er kan bijvoorbeeld een mooie opdracht uit volgen voor studenten van Windesheim. Of een deelnemer of organisatie pakt zélf iets op vanuit de Patient Journey. Het Patiënt Journey Netwerk faciliteert dit na de sessie nog verder.

Wil jij jouw ervaringen delen tijdens de Patient Journey op dinsdag 23 januari bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle? Of, overweeg je het, maar heb je eerst nog vragen? Neem dan contact op met Sara Kuijer via s.kuijer@windesheim.nl

 

Delen op social media:

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780