Evenement
29-03-2022

Webinar Darmfalen

Wanneer
dinsdag 29 maart 2022
20.00 - 21.00

Waar

Online; thuis, vanachter je PC, laptop of smartphone

Meld je aan

Tijdens dit webinar gaan Prof. Dr. Daniel Keszthelyi  en Prof. Tim Vanuytsel in op Darmfalen, TPV en Motiliteitsstoornissen.

Motiliteitsstoornissen

Het maag-darmkanaal heeft verschillende functies. Een van deze functies is het transporteren van de voedselbrij van de mond richting de endeldarm. Wanneer dit transport-proces niet goed functioneert, spreken we van een motiliteitsstoornis. Dit kan de oorzaak zijn van verschillende klachten en kan soms ook tot darmfalen leiden. In deze presentatie wordt ingegaan op motiliteitsproblemen, onderzoek en behandeling.

Darmfalen en TPV

Wanneer de darmfunctie niet goed genoeg werkt om voldoende voedingsstoffen en vocht op te nemen spreken we van darmfalen. Voeding en vocht moeten dan via een katheter in de bloedbaan worden toegediend: totale parenterale voeding of TPV (in België: totale parenterale nutritie of TPN). Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen operaties waarbij (delen van) de darm worden verwijderd, leiden tot darmfalen, maar ook patiënten met ernstige motiliteits-stoornissen kunnen darmfalen ontwikkelen. Tijdens deze lezing worden de oorzaken en aanpak van darmfalen toegelicht, inclusief nieuwe ontwikkelingen in de behandeling.

Programma

20.00 uur                    Opening door Menne Scherpenzeel, directeur Crohn & Colitis NL

20.05 uur                     Motiliteitsstoornissen, Prof. Dr. Daniel Keszthelyi, MDL-arts Maastricht UMC+

20.20 uur                     Vragen van deelnemers

20.30 uur                     Darmfalen en TPV, Prof. Tim Vanuytsel, arts in het Universitair ziekenhuis van Leuven, België

20.45 uur                     Vragen van deelnemers

20.55 uur                     Afronden van het webinar

Delen op social media:

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780