19 nov 2018
Ondanks een toename van ruim 600 toiletten in de Hoge Nood app (de grootste database van (semi-)openbare toiletten in Nederland) is het toilettekort nog onverminderd groot. Hierdoor kunnen ruim 2 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar ook vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen niet onbezorgd op pad.
Eén Vandaag besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan het tekort aan openbare toiletten. Luister om 15.00 uur op Radio 1 naar het interview met Bernique Tool. Kijk om 18.15 uur op NPO 1 naar Eén Vandaag.
Súdwest-Fryslân pakt tekort openbare toiletten meest voortvarend aan
Gelukkig zijn er gemeenten die dit probleem wel aanpakken. Van de 50 grootste gemeenten van Nederland zijn in Zwolle, Westland en Schiedam de meeste openbare en semi-openbare toiletten bijgekomen. Dat blijkt uit de ‘top 50 gastvrije toiletgemeenten’, een lijst die de Maag Lever Darm Stichting jaarlijks publiceert om het tekort aan openbare toiletten aan te kaarten. Sûdwest-Fryslân voert net als vorig jaar de lijst aan.
Amsterdam en middelgrote gemeenten blijven achter
Van de grootste gemeenten blijft Amsterdam achter: Amsterdam zakt vijf plaatsen in de ranking. In het Amsterdamse coalitieakkoord wordt met geen woord gerept over een aanpak van het toiletprobleem in de hoofdstad. Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben voor de komende jaren wél geld vrijgemaakt voor meer toiletten in hun stad. Bovendien stijgen zij alle drie een aantal plaatsen in de top 50. In de ‘bottom 10’ zitten middelgrote gemeenten zoals Almelo, Oss en Sittard-Geleen. Ook zij blijven flink achter bij de grootste steden na Amsterdam.
Over de Toiletalliantie
In 2016 startte de CCUVN, samen met de MLDS en diverse patiëntenverenigingen het initiatief ‘waarkaniknaardewc.nl’. Op het platform kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze aan de slag kunnen in hun eigen omgeving. Op donderdag 22 november a.s. wordt een Toiletalliantie opgericht die door diverse maatschappelijke partners wordt gedragen en dit platform ondersteunt. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar worden.
Bekijk hier het persbericht ‘Wereld Toilet dag’
Bekijk hier de Infographic ‘te kort aan openbare toiletten in Nederland