Onderzoek

ACCURE studie

Wat is het effect van een blindedarmverwijdering (appendectomie) op het ziektebeloop van mensen met colitis ulcerosa waarbij de ziekte in remissie (rustig) is.

Achtergrond van Accure onderzoek

Mensen met colitis ulcerosa worden voornamelijk behandeld met medicijnen. Toch ontkomt ongeveer een derde tot een vijfde van de patiënten niet aan een operatie waarbij de dikke darm moet worden verwijderd. Uit verschillende voorgaande onderzoeken is de gedachte ontstaan dat de blindedarm een functie heeft in het ontstaan en de activiteit van de ziekte. Wanneer de blindedarm bij een patiënt met colitis ulcerosa wordt weggehaald (appendectomie), heeft deze persoon mogelijk een milder beloop van de ziekte. In dit onderzoek wordt onderzocht of het weghalen van de blindedarm een milder beloop (minder klachten, minder medicijngebruik, minder ziekenhuisopnames) van de ziekte geeft dan wanneer de blindedarm niet weggehaald is.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in dit onderzoek of heb je vragen; neem dan contact op met de arts-onderzoeker in het AMC: Lianne Heuthorst, l.heuthorst@amsterdamumc.nl.

 

Doel van het Accure onderzoek

Uitzoeken of het verwijderen van de blindedarm (de appendix) effect heeft op het ziektebeloop van colitis ulcerosa bij mensen in remissie.

Doelgroep

Alle mensen met colitis ulcerosa vanaf 18 jaar waarbij de ziekte in een rustige fase (remissie) verkeert.

Wat houdt het onderzoek in?

In dit onderzoek worden 2 groepen met elkaar vergeleken: een groep patiënten die een blindedarmverwijdering ondergaat en een groep patiënten die geen blindedarmverwijdering ondergaat. Middels loting wordt bepaald tot welke groep je behoort. Indien je loot voor een blinde darmverwijdering zul je deze ondergaan via een kijkoperatie in dagbehandeling. In beide gevallen word je ziektebeloop gedurende 1 jaar gevolgd.

Costa studie

In een ander onderzoek, de Costa studie, wordt onderzocht of het verwijderen van de blindedarm effect heeft bij mensen met colitis ulcerosa die ondanks het gebruik van biologicals nog klachten hebben. Meer informatie en aanmelden.

Delen op social media: