Onderzoek

Behandeling slapeloosheid – Timelapse studie

Eén op de vijf mensen met een medische aandoening heeft last van langdurige slapeloosheid. Slecht in- of doorslapen is niet goed voor de gezondheid. Daarom is, juist bij mensen met lichamelijke klachten, het behandelen van slapeloosheid belangrijk. De Timelapse studie onderzoekt of laag gedoseerde medicatie even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie.

Doel

Cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid is de eerste keus behandeling bij slapeloosheid, ook bij mensen met een medische aandoening. Toch heeft niet iedereen voordeel bij en toegang tot deze behandeling. Dit laatste geldt vaak voor mensen met een medische aandoening.

Ziekenhuis Gelderse Vallei is, in samenwerking met het Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Zaans Medisch centrum en Ziekenhuis Rivierenland Tiel, zijn daarom een wetenschappelijk onderzoek gestart met als doel de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening te verbeteren. Met het TIMELAPSE onderzoek wordt onderzocht of bij langdurige slapeloosheid een laag gedoseerde amitriptyline even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie (CGT-I, nu eerste keus van behandeling) voor mensen met langdurige slapeloosheid en een medische aandoening. Als beide behandelingen even effectief blijken, kunnen de behandelmogelijkheden in de toekomst worden uitgebreid.

Interesse?

Wil je meedoen aan het onderzoek? Kijk voor meer informatie en de voorwaarden

Wie kan er meedoen?

Ben je tussen de 18 en 85 jaar en is er sprake van:

  • een medische aandoening of aanhoudende lichamelijke klachten (bijvoorbeeld chronische pijn)
    én
  • langdurige slapeloosheid (minimaal al 3 maanden moeite met inslapen, doorslapen en/of te vroeg wakker zijn).

Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het onderzoek. Ook is het belangrijk dat je:

  • niet in nachtdiensten werkt
  • het afgelopen jaar niet het geneesmiddel amitriptyline hebt gebruikt.
  • geen psychofarmaca (antidepressiva of anti-epileptica) gebruikt.
  • niet zwanger bent of van plan bent om in de komende 6 maanden zwanger te raken.

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden.

Delen op social media: