Onderzoek

Costa Studie

Wat is het effect van een blindedarmverwijdering (appendectomie) op het ziektebeloop van mensen met colitis ulcerosa die ondanks biological gebruik nog klachten hebben?

Welke rol speelt de blinde darm?

De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat de blindedarm een rol speelt in het afweersysteem bij mensen met colitis ulcerosa. Een blindedarmverwijdering lijkt verband te hebben met een lager risico op een opvlamming, vermindering in het medicatiegebruik en mogelijk met het voorkomen van een colectomie (verwijdering van de dikke darm).

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in dit onderzoek of heb je vragen; neem dan graag contact op met de onderzoeker in het AMC: Maud Reijntjes,  tel: 06-25432665.

Doel van het onderzoek

Uitzoeken of het verwijderen van de blindedarm (de appendix) effect heeft op het ziektebeloop van
colitis ulcerosa.

Doelgroep

Alle mensen met colitis ulcerosa van 18 jaar en ouder die ondanks biological-gebruik nog klachten hebben.

Wat houdt het onderzoek in?

In dit onderzoek worden 2 groepen met elkaar vergeleken: een groep mensen die een blindedarmverwijdering ondergaat en een groep mensen die geen blindedarmverwijdering
ondergaat. Indien de chirurg de optie tot blindedarmverwijdering aan jou voorstelt en je wilt daarna overgaan tot deze operatie, dan zal dat daadwerkelijk gebeuren. Je  hoeft dus niet te loten bij deze studie. De blindedarmverwijdering gaat via een kijkoperatie tijdens een dagbehandeling. We volgen daarna gedurende 1 jaar jouw ziektebeloop. We moeten 67 mensen opereren om het effect goed te kunnen evalueren.

Accure onderzoek

In een ander onderzoek, de Accure studie, wordt onderzocht of het verwijderen van de blindedarm (de appendix) effect heeft op het ziektebeloop van colitis ulcerosa bij mensen in remissie. Meer informatie en aanmelden.

Delen op social media: