Onderzoek

De probiotica trial

Onderzoek naar probiotica voor moeheid bij IBD.

Vermoeidheid

Veel mensen met inflammatoire darmziekten (IBD) ondervinden invaliderende vermoeidheidsklachten, zelfs als de ziekte niet actief is. Helaas is er nu nog te weinig wetenschappelijke kennis om deze vermoeidheidsklachten te verklaren en zijn er ook geen bewezen behandelingen. Bij mensen met IBD kan de bacteriële samenstelling in de darm zijn veranderd. Het herstellen van een verstoorde bacteriële samenstelling via probiotica zou dan misschien een uitkomst kunnen bieden in de behandeling van deze vermoeidheid.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek of wil je graag meer informatie? Mail of bel gerust naar arts-onderzoeker E. Paulides, afdeling MDL van het Erasmus MC of bel met haar op telefoonnummer 06-50033986.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is beoordelen of probiotica effect heeft op de vermoeidheidsklachten, en of probiotica gepaard gaat met een gunstige verandering van de bacteriesamenstelling van de darm.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek worden 60 patiënten behandeld met probiotica en 60 patiënten met een nepmiddel, dat wordt toegekend door loting. De studie duurt 12 weken en bestaat uit 4 studiebezoeken en 1 telefoongesprek. Tijdens deze bezoeken zal er gevraagd worden om vragenlijsten in te vullen. Vooraf en aan het einde van het onderzoek wordt er gevraagd bloed te laten afnemen en een ontlastingsmonster in te leveren voor het meten van de ziekteactiviteit en bacteriesamenstelling.

Samenstelling probiotica

De probiotica bevat 9 verschillende bacterie stammen in de vorm van een poeder dat wordt opgelost in een kleine hoeveelheid water. De poeder zal 2 keer per dagen worden ingenomen, 12 weken lang. Een bijwerking kan zijn winderigheid en een opgeblazen gevoel dat veelal binnen enkele dagen verdwijnt.

Wie kan meedoen?

Je wordt voorafgaand aan het onderzoek gescreend of je voldoet aan de criteria. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Je bent in de leeftijd van 18-75 jaar met een bevestigde diagnose van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zonder stoma of pouch.
  • Je hebt last van persisterende vermoeidheidsklachten en de ziekte is rustig.
  • Je dient een coloscopie of scan te hebben maximaal een jaar oud, waaruit blijkt dat de ziekte rustig is.

Delen op social media: