Richtlijnen

Er zijn diverse richtlijnen voor de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Er zijn behandelingsrichtlijnen voor artsen en richtlijnen die jou als patiënt betrouwbare informatie bieden. Crohn & Colitis NL was nauw betrokken bij het opstellen van deze richtlijnen.

 

Behandelingsrichtlijnen

Behandelingsrichtlijnen beschrijven onderzoek en behandeling van IBD, bij volwassenen en kinderen. De richtlijnen zijn gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis en de mening van deskundigen.

Naast Crohn & Colitis NL zijn onder andere kinderartsen, MDL-artsen, psychologen, arbeidsdeskundigen, chirurgen en diëtisten erbij betrokken. De richtlijnen zijn een leidraad voor de praktijk en uitgangspunt voor overleg tussen (para)medici.

Er zijn twee behandelingsrichtlijnen, één voor kinderen en één voor volwassenen:

Tip

 

Lees het interview met Nanne de Boer (MDL-arts) en Menne Scherpenzeel (directeur Crohn & Colitis NL) in MedNet Gastro-enterologie (Dit interview is gepubliceerd in MedNet Gastro-enterologie ed. 2-2023. www.mednet.nl/gastro-enterologie’).

 

 

Patiëntenrichtlijnen

De European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO) en de European Federation of Crohn’s & Ulcerative Colitis Association (EFCCA) hebben richtlijnen opgesteld voor mensen met inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Deze richtlijnen geven inzicht in de laatste onderzoeksresultaten en bieden toegankelijke en betrouwbare informatie over jouw ziekte en behandeling.

De richtlijnen zijn in 2017 vertaald naar het Nederlands.

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.