Onderzoeken
Je hebt met de diagnose Crohn of colitis te maken met verschillende onderzoeken. Wij zetten ze voor je op een rijtje.
Je vindt op deze pagina informatie over de volgende onderzoeken:
Voordat je de diagnose Crohn of colitis krijgt, zijn er vaak meerdere onderzoeken nodig om tot de diagnose te komen. Denk aan onderzoeken zoals een endoscopie, bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek of een CT-scan. Je vindt informatie over twee van deze onderzoeken in het onderstaande filmpje.
Deze en andere films zijn ook beschikbaar in het Engels, Turks, Arabisch en Marokkaans.
Bij laboratoriumonderzoek wordt in het laboratorium van het ziekenhuis je poep (ontlasting) en bloed onderzocht.
In dit artikel lees je welke waarden onderzocht worden bij een bloedonderzoek.
Endoscopie is de verzamelnaam voor alle onderzoeken waarbij een dunne slang (scoop) in een inwendig kanaal (endo) wordt gebracht om in het lichaam te kijken (endoscopie). Je arts brengt de endoscoop meestal via jouw poepgat (anus) of via je mond in jouw maag-darmkanaal. De scoop heeft een lampje en een camera en aan het eind zit een klein ‘schaartje’, waarmee de arts stukjes darmweefsel (biopten) wegneemt om te onderzoeken. Als jouw arts denkt dat je IBD hebt, dan krijg je meestal sigmoïdscopie of colonoscopie.
Een endoscopie kan vervelend zijn. Je kunt meestal een ‘roesje’ vragen tijdens dit onderzoek. Dit is een infuus met een slaapmiddel, vaak ook met een pijnstillend middel. Hierdoor zijn de onderzoeken minder pijnlijk en belastend. Een lichte vorm van narcose bij een endoscopie komt ook steeds vaker voor.
Je darm moet goed ‘schoon’ zijn als je een endoscopie krijgt of als je een onderzoek met een camerapil krijgt.
Bij radiologische onderzoeken kun je denken aan een echografie, CT-scan of MRI-scan.
In een aantal Nederlandse ziekenhuizen kun je een darmechografie krijgen in plaats van een coloscopie (inwendig kijkonderzoek) of MRI. Helaas is dit nog niet overal mogelijk, hoewel er steeds meer ziekenhuizen zijn die deze mogelijkheid bieden.
Het voordeel van een darm-echo is dat dit onderzoek niet pijnlijk is en dat het ook niet nodig is om de darm vooraf leeg te spoelen, zoals voor een coloscopie.
De darm-echo kan gebruikt worden als je een opvlamming van je ziekte hebt. Om een verdikking van je darmwand vast te stellen, of om een vernauwing of een abces te herkennen.
De darm-echo komt dan in plaats van een coloscopie of een MRI van de dunne darm. In de nabije toekomst kunnen deze onderzoeken steeds vaker worden vervangen door een darm-echo.
De darm-echo komt niet in de plaats van de coloscopie die nodig is om voor het eerst vast te stellen of je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt. En ook niet voor de screening op voorlopers van darmkanker (poliepen), die eens in de 3-5 jaar wordt verricht.
Er wordt hard gewerkt aan het opleiden van MDL-artsen in Nederland in darmechografie. Echter, dit kost veel tijd. Momenteel zijn er slechts een paar ziekenhuizen in Nederland die de darm-echo aanbieden. Vraag je arts of en wanneer jouw ziekenhuis een darm-echo aanbiedt.
Een CT-scan registreert als het ware een dwarsdoorsnede van de buik. Hiermee kan de arts goed zien of je last hebt van abcessen.
Een MRI-scan maakt gebruik van magneetvelden en levert driedimensionale beelden van de hele buik op. Hiermee kan de arts beschadigde stukken darm zien, abcessen en fistels.
Deze en andere films zijn ook beschikbaar in het Engels, Turks, Arabisch en Marokkaans.
Ontvang ons kwartaalmagazine Crohniek en nog veel meer voordelen:
Wij zijn de enige vereniging die zich richt op mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of short bowel. We kunnen niet zonder jouw steun. Help mee!