Ervaringsverhaal

Blog Lisa – Ziek zijn heeft ook z’n mooie kanten

Sinds ik de ziekte van Crohn heb, komt er ook veel shit (letterlijk haha) bij kijken. Opvlammingen, medicijnen die niet werken, ziekenhuisopnames, operaties, bijwerkingen van medicatie, mentale problemen en ga zo maar door. Het kan echt impact hebben op mijn dagelijkse leven. Maar naast die zware periodes heb ik door het ziek zijn ook positieve dingen geleerd. Ik denk zelfs wijze lessen die ik anders niet had geleerd.

Tijdens de diepe dalen heb ik geleerd dat veel dingen vanzelfsprekend lijken, maar dat absoluut niet zijn. Een boodschapje halen in de supermarkt, de hond uitlaten of zelfs eventjes douchen. Allemaal dingen die ik voorheen normaal en vanzelfsprekend vond. Maar jeetje wat kan ik nu genieten als ik een stukje met mijn hond kan lopen, zelfs in de regen.

Ik schreef het net al, genieten. Wist je dat ik juist tijdens mijn heftigste opvlamming ooit, heb geleerd om te genieten van de kleine dingen? De dagen waren toen zwaar, mijn lichaam was uitgeput. Mentaal ging het ook echt niet goed. Tot ik op een dag op de bank lag en het zonnetje begon te schijnen, de warme zonnestralen vielen op mijn gezicht. Ik zag letterlijk het lichtpuntje. Sindsdien houd ik dagelijks bij waar ik die dag van heb genoten. Denk aan genieten van mijn kopje thee, een knuffel van mijn man of een lief berichtje van een vriendin.

Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf

Naast deze twee belangrijke wijze lessen heb ik ook geleerd dat het belangrijk is om voor mijzelf te zorgen, om naar mijn lichaam te luisteren. Eerst voor mezelf zorgen en dan pas voor anderen (denk maar aan de veiligheidsinstructies voor een vlucht: eerst je zuurstofmasker bij jezelf op doen, dan pas bij je medepassagier). Je hebt maar één lichaam, wees daar zuinig op. En waar ik voorheen dacht dat voor jezelf zorgen egoïstisch was, weet ik nu zeker dat het verre van egoïstisch is. Ik heb geleerd om nee te zeggen, mijn grenzen te bewaken. Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf. En nog zo’n belangrijke les: ik kan nu voor mijzelf opkomen.

Ja, het ziek zijn is zwaar en het liefst was ik natuurlijk gezond. Maar, ondanks mijn ziekte zie ik ook de mooie dingen die het mij heeft opgeleverd. En ook dat alle ervaringen mij hebben gevormd tot de persoon die ik nu ben. En daar ben ik dankbaar voor.

Lisa (30) heeft sinds 2013 de ziekte van Crohn. Ze woont samen met haar man Rob en hun hond Luna in een dorp in Zuid-Holland. Momenteel is zij volledig afgekeurd en om de dagen door te komen is ze bezig met creatieve hobby’s, fotografeert ze graag en schrijft ze ook blogs op haar eigen website.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: