Actueel
06-11-2019

Extra maatregelen voor methotrexaat

Bij het gebruik van methotrexaat (een ontstekingsremmer) komen nog steeds fouten voor in de hoeveelheid die mensen met de ziekte van Crohn gebruiken.

Deze fouten kunnen ernstige gevolgen hebben volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Daarom komt het CBG nu met extra maatregelen voor een juist gebruik. Deze zijn:

  • Artsen moeten patiënten extra goed de juiste hoeveelheden uitleggen.
  • Er komen duidelijke waarschuwingen op de verpakking.
  • De productinformatie en de bijsluiter worden aangepast.
  • Er komt een patiëntenkaart met duidelijke uitleg.

Eén keer per week

Dat er fouten worden gemaakt komt doordat methotrexaat ook wordt gebruikt voor de behandeling van kanker. Mensen met de ziekte van Crohn moeten het middel één keer per week gebruiken, terwijl mensen met kanker dezelfde hoeveelheid soms dagelijks krijgen. Hierdoor ontstaat soms verwarring.

Advies

Gebruik je methotrexaat voor de ziekte van Crohn? Gebruik het middel niet vaker dan één keer per week en bepaal hiervoor samen met je arts een vaste dag. Heb je vragen over het gebruik van dit geneesmiddel, overleg dit altijd met je arts.

 

Bron: CBG

Delen op social media:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn of colitis ulcerosa? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.