Actueel
31-10-2019

Griepprik ja of nee?

Het najaar is begonnen en dat betekent dat de griepprik weer voor de deur staat. Een aantal mensen krijgt ieder jaar automatisch een uitnodiging voor de griepprik op de mat. Ieder najaar bellen en mailen mensen ons met de vraag of het verstandig is de griepprik te halen omdat ze Crohn of colitis hebben.

Wie komt er in aanmerking voor de griepprik?

De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep, zoals bijvoorbeeld mensen met hart-, long-, of suikerziekte. Dit geldt ook voor mensen met weinig weerstand door andere ziekten of een medische behandeling.

Griepprik en IBD

Ondanks het feit dat er geen harde bewijzen zijn dat de griepvaccinatie levens redt of ziekenhuisopnames voorkomt bij mensen met Crohn en colitis, adviseren Nederlandse en Europese beroepsverenigingen van maagdarmleverartsen de griepvaccinatie te halen als u biologische of afweerremmende medicijnen zoals Imuran®, gebruikt. Het is veilig, het zorgt voor voldoende afweer tegen de ‘echte’ seizoensgriep, en het lijkt erop dat de IBD er niet door verergert.

Verkoudheid of griep?

De griepprik verkleint weliswaar de kans op griep, maar het wil niet zeggen dat u het helemaal niet krijgt.

Wordt u toch ziek? Dan gaat het meestal om een fikse verkoudheid, die mensen vaak verwarren met griep. Als het toch griep betreft, dan zal de griep mogelijk milder verlopen en is de kans op complicaties zoals een longontsteking, kleiner.

Delen op social media:

Ontvang de nieuwsbrief

Maandelijkse nieuwsbrief
Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Crohn, colitis of short bowel? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.