Actueel
19-11-2021

Meer openbare toiletten in natuurgebieden

Nederland kampt met een tekort aan openbare toiletten. Waar in centra van dorpen en steden de laatste jaren goede eerste stappen zijn gezet, vind je in natuurgebieden nog nauwelijks toiletten. Om de natuur voor mensen met buik- en blaasklachten toegankelijk te maken en de natuur te beschermen tegen vervuiling, slaan de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en Natuurmonumenten de handen ineen.

Vandaag, op ‘Wereld Toilet Dag’ kondigen de MLDS en Natuurmonumenten het project ‘When Nature Calls’ aan: zij gaan er samen voor zorgen dat er meer dan dertig natuurtoiletten komen in Nationale Parken en bij drukbezochte natuurgebieden. ‘When Nature Calls’ wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van 500.000 euro van de Nationale Postcode Loterij.

Twee miljoen mensen met een spijsverteringsziekte

Suzanne Vrielink van de MLDS is projectleider van de Toiletalliantie (waar ook Crohn & Colitis NL deel van uitmaakt): ‘Zoals we allemaal hebben gezien, trokken we tijdens de lockdown massaal de natuur in. Tijdens een groot gedeelte van de coronacrisis was de horeca dicht en met een tekort aan openbare toiletten, deden mensen noodgedwongen hun behoefte in de natuur. Met ‘When Nature Calls’ willen we het belang van openbare toiletten onderstrepen, het bos beschermen tegen vervuiling en een belangrijke drempel om de natuur in te gaan (namelijk het tekort aan natuurtoiletten) wegnemen. Toiletten zijn niet alleen van belang voor de twee miljoen mensen met een spijsverteringsziekte (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) of de anderhalf miljoen blaaspatiënten, maar voor ons allemaal. We zijn dan ook ongelofelijk blij dat we dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij de eerste stap kunnen zetten door het plaatsen van meer dan natuurtoiletten.’

Toiletnorm, ook voor het buitengebied

De Toiletalliantie pleit ervoor dat er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Eerder dit jaar lanceerden zij ook een toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden. Die norm wordt nu niet gehaald. De meer dan dertig natuurtoiletten vanuit When Nature Calls zijn een mooie eerste stap, maar uiteindelijk zijn provincies en landeigenaren nodig om volledig aan de norm te voldoen.

Over de Toiletalliantie

De Toiletalliantie bestaat uit ruim twintig maatschappelijke organisaties – waaronder Crohn & Colitis NL – en heeft als missie om voor 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland te hebben. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland. In steden en dorpen en ook in de natuur, onder de campagne ‘Iedere WC telt’. Vandaag werd bekend dat de gemeenten Druten, Losser en Utrecht (in deze volgorde) momenteel het beste toiletbeleid hebben en Rozendaal, Blaricum, Laarbeek, Voerendaal en Waalre nog het meeste werk hebben te verrichten.

Bron en meer informatie: www.iederewctelt.nl en www.mlds.nl.

Foto: De cheque ter waarde van 500.000 euro wordt overhandigd aan Bernique Tool van de Maag Lever Darm Stichting (links) en Barbara Hellendoorn van Natuurmonumenten (rechts).  (Fotograaf: Roy Beusker)

Delen op social media: