Actueel
13-05-2024

Wereld IBD Dag 19 mei 2024

Ruim 100.000 mensen in Nederland, ofwel 1 op de 170, heeft de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Aan de buitenkant zie je hier niets van. Dit zorgt voor veel onbegrip over de ongemakken en uitdagingen die deze ziektes met zich meebrengen. Daarom is het volgens patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL de hoogste tijd om Nederlanders letterlijk een kijkje achter de schermen te geven van het leven van mensen met Crohn en colitis.

Crohn en colitis, het wordt tijd om Nederland een kijkje achter de schermen te geven!

Op dinsdag 14 mei 2024 tussen 13.00 en 14.00 uur staat Crohn & Colitis NL daarom met een grote fotowand vóór de ingang van de Tweede Kamer. Zo vragen we op een laagdrempelige manier aandacht voor het leven achter de schermen van de – aan de buitenkant onzichtbare – ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Daarna zal op 17 en 18 mei ook Haarlem en Amersfoort worden bezocht door deze unieke actie.

Op 19 mei is het Wereld IBD Dag en wordt wereldwijd aandacht aan IBD besteed. IBD is de afkorting van Inflammatory Bowel Disease, de verzamelnaam voor chronische darmziektes zoals Crohn en colitis. Met onze social media campagne en acties in het land,  geven we de Nederlanders letterlijk een kijkje achter de schermen van het leven van mensen met Crohn en colitis. Tegelijk met je jonge kinderen om 20.00 uur gaan slapen, omdat je altijd doodmoe bent. Of niet spontaan de deur uit durven, omdat je niet weet waar er onderweg wc’s zijn. Zomaar twee voorbeelden van het leven achter de schermen van mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

#Levenachterdeschermen

‘Wij gaan in de week voorafgaande aan Wereld IBD Dag op 19 mei, op drie locaties in Nederland staan, met een verrassende actie met een fotowand met feestende mensen’, vertelt Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL. ‘Hiermee wekken we vast de nieuwsgierigheid van voorbijgangers. Ons doel is om de onzichtbare ziektes zichtbaar te maken. Want als mensen aan de achterkant staan, zien zij wat Nederlanders volgens mensen met deze ziektes moeten weten over het leven met Crohn en colitis.’

Crohn & Colitis NL koos voor het thema Leven achter de schermen naar aanleiding van een onderzoek onder het Crohn & Colitis NL-panel, waar ruim 1000 mensen aan meededen. ‘Uit de resultaten kwam vooral naar voren dat Crohn en colitis onzichtbare ziektes zijn, en dat 9 op de 10 patiënten vinden dat mensen in Nederland te weinig begrijpen over deze ziektes.’

Download de resultaten van het onderzoek

Den Haag, Haarlem en Amersfoort

We gaan met het scherm op drie locaties staan, samen met mensen die Crohn of colitis hebben:

  • Dinsdag 14 mei: Den Haag – op het Anna van Buerenplein naast het Centraal station (10.00-13.00 uur) en van 13.00-14.00 uur op het Prinses Irenepad bij de ingang van de Tweede Kamer.
  • Vrijdag 17 mei: Haarlem – Grote Markt, 12.00 – 15.00 uur
  • Zaterdag 18 mei: Amersfoort – Varkensmarkt, 10.00 – 15.00 uur

Portretten die raken

Speciaal voor deze campagne vertellen Jane, Kris, Antoinette en Esther over de impact van hun ziekte op hun leven.

Jane, moeder van twee jonge kinderen, heeft last van chronische vermoeidheid, maar wil er zoveel mogelijk voor haar kinderen zijn.

Lees Jane haar verhaal

 

 

 

Voor Kris betekent zijn ziekte een beperking van zijn bewegingsvrijheid.

Lees het verhaal van Kris

 

Antoinette is altijd vrolijk en actief, tenminste, voor de buitenwereld. Voluit gaan op een feest, betekent daarna twee dagen rust houden om te herstellen.

Lees Antoinette haar verhaal

 

 

Ook Esther kan niet zonder consequenties stappen met vrienden. Want een glaasje bier betekent de volgende dag hevige buikpijnen.

Lees het verhaal van Esther

 

 

In een korte compilatiefilm voor social media, vertellen Isabel, Lisa, Ray en Kris op indringende wijze over hun leven achter de schermen.

Op Wereld IBD Dag kleurt de wereld paars

Elk jaar op 19 mei wordt wereldwijd campagne gevoerd om de algemene bewustwording rond IBD te vergroten. Een van de acties is het paars verlichten van iconische gebouwen in de hele wereld. In Nederland worden gebouw TQ5 en de twee torens op Strijp-T in Eindhoven paars verlicht. Evenals een aantal ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven.

Foto’s delen met #levenachterdeschermen

In de week van Wereld IBD Dag wordt ook op social media in Nederland volop aandacht gevraagd voor IBD met de hashtags #levenachterdeschermen en #wereldIBDdag. Crohn & Colitis NL deelt die dag foto’s en films van mensen met IBD voor de schermen (feestend, gezellige dingen aan het doen, er mooi uitzien) en achter de schermen (in het ziekenhuis, op de bank met kruik, in bed, met stoma, op de wc etc.).

Nog geen lid van Crohn & Colitis NL?

Meer informatie en aanmelden als lid

De activiteiten van Wereld IBD Dag 2023 zijn mede mogelijk gemaakt door Abbvie, Alfasigma, Bristol Myers Squibb, Celltrion, Dr Falk, Janssen, Lilly en Teva.

Delen op social media: