Ervaringsverhaal

Blog Mariëlle – IBD, HPV, baarmoederhalskanker?

Deze keer is mijn blog meer bestemd voor de vrouwelijke mede-IBD’ers. Gisteren kreeg ik een goede uitslag terug! De resultaten van mijn uitstrijkje waren goed. Thank God, want ik heb jarenlang lopen tobben en slechte uitslagen gehad.

Die slechte uitslagen waren het gevolg van afwijkende cellen in mijn baarmoederhals, oftewel een voorstadium van baarmoederhalskanker. Meerdere behandelingen hiervoor volgden in de afgelopen jaren. En nu was het tijd voor controle. De uitslag was goed en ik ben opgelucht.

De ene arts zegt dat het niet is bewezen, de andere zegt dat er weldegelijk een verband is

De gynaecoloog vertelde mij dat de afwijkende cellen waarschijnlijk komen door mijn slechte weerstand en mijn medicatie (immunosuppressiva), die ik gebruik voor mijn colitis ulcerosa. Dit is voor mij een eyeopener, omdat ik hier nog nooit iets over heb gehoord van mijn MDL-artsen. Bij navraag waren zij hier ook niet mee bekend. Er is dus blijkbaar onduidelijkheid over onder zorgverleners. De ene arts zegt dat het niet is bewezen, de andere zegt dat er weldegelijk een verband is. Ik zou zo graag opheldering hierover krijgen.

Inmiddels heb ik via social media van andere IBD-dames ook vernomen dat bij hen de link is gelegd tussen de voorstadia van baarmoederhalskanker en IBD (medicatie). Maar ook onder hen heerst onduidelijkheid. Ik kan er zelf ook nog vrij weinig over vinden als ik naar verdere informatie zoek.

Mijn verhaal eindigt dan ook met een oproep aan Crohn & Colitis NL: wie kan de vrouwelijke IBD’ers duidelijkheid verschaffen over dit onderwerp?

Reactie Crohn & Colitis NL: Wij nemen de oproep van Mariëlle zeker ter harte en gaan kijken in hoeverre hierin een rol voor ons is weggelegd. Mocht er meer duidelijkheid komen, dan communiceren wij hier uiteraard over via onze gebruikelijke kanalen (website, Crohniek, social media en nieuwsbrieven).

 

Mariëlle (38) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen jaren is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (7) en Femme (5). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken.

Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: