Ervaringsverhaal

Blog Mariëlle – Luisteren naar je lichaam

‘Mama, ik heb hoofdpijn’, zegt mijn dochter, als ze zich moet omkleden om naar voetbaltraining te gaan. Ik zeg dat ze dan lekker rustig aan moet doen en dat ik de voetbaltraining afzeg. Mijn man roept op de achtergrond dat ze door moet zetten en gewoon naar de training moet gaan.

 

Mijn man en ik hebben qua opvoeding verschillende visies hierop. Hij heeft geleerd altijd naar voetbaltraining te gaan, ook als hij niet lekker was. ‘Je moet er zijn voor jouw team’, zegt hij dan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook een dergelijke opvoeding heb gehad. Ik heb geleerd om door te zetten en een glimlach op te zetten, ongeacht hoe ik mij voelde.

Onze verschillende visies op wel of niet luisteren naar je lichaam, leveren fikse discussies op in ons huishouden

Nu ik intussen al 20 jaar een chronische ziekte heb, weet ik wel beter. Ik luister inmiddels beter naar mijn lichaam. Wanneer ik moe ben, pijn heb of ziek ben, dan handel ik naar wat ik op dat moment nodig heb. Ik neem dan rust en doe een stapje terug. Ik wil dit ook aan mijn kinderen meegeven, omdat ik denk dat ze daar lichamelijk en mentaal profijt van hebben. De verschillende visies op wel of niet ‘luisteren naar je lichaam’ leveren dan ook fikse discussies op in ons huishouden.

Gelukkig heeft mijn man, door getrouwd te zijn met een chronisch zieke vrouw, geleerd dat doordenderen altijd nare gevolgen heeft. En ook begint hij zelf te merken (hij wordt immers ook wat ouder) dat zijn hoofd en lichaam grenzen hebben.
Mijn dochter bleef deze bewuste avond dan ook lekker thuis en kon uitrusten en vroeg naar bed. Ik hoop van harte dat zij deze aanpak haar hele leven zal toepassen.

 

Mariëlle (39) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen jaren is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (8) en Femme (6). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken. Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: