Ervaringsverhaal

Blog Mariëlle – Selfie! Zie jij mijn buikpijn?

Laatst was ik met vriendinnen bij een voorstelling van Fred van Leer. Tijdens de voorstelling gaf Fred een paar tips voor het maken van een goede selfie. Fantastische avond, enorm genoten van de show en een avondje uit met mijn vriendinnen. Toen ik de volgende dag deze foto bekeek moest ik een beetje huilen.

Alleen ik weet dat ik daar buikpijn heb en al dagen last heb van een verstopping. Mijn buik is zo vol en opgezet dat het lijkt alsof ik zeven maanden zwanger ben van een derde kind. Het doet enorm veel pijn en ik heb ook meteen opvlamming-klachten.

De verstopping komt door het Prikkelbare Darm Syndroom. Een aandoening die ik heb naast mijn colitis ulcerosa. Het schijnt vaker voor te komen bij Crohn- en colitis-patiënten vertelde mijn arts. De precieze reden weten ze nog niet helemaal. Maar er is zeker een verband tussen het microbioom, de darmwand en de ontstekingen. Of het prikkelbare darmsysteem er bij mij eerder was dan de colitis ulcerosa of andersom, is een vraagteken. Beetje een kip- en het ei- vraagstuk.

Ik weet dat een verstopping bij mij leidt tot een ontsteking en een ontsteking leidt tot een ziekenhuisopname

Na meer dan 17 jaar ervaring als darmpatiënt ben ik er nog steeds niet achter wat nu een verstopping of opvlamming veroorzaakt. Dat is enorm frustrerend. Wat ik wel weet is dat een verstopping bij mij leidt tot een ontsteking en een ontsteking leidt tot een ziekenhuisopname. Ik was dus behoorlijk in de stress. Het leek net eindelijk een beetje beter te gaan. De darmen waren rustig, ik ben eindelijk begonnen met het opstarten van mijn eigen bedrijf. En van de een op andere dag slaat het weer om. Wat een onzekerheid brengt deze rotziekte toch met zich mee! De stress, buikpijn en onzekerheid zie je niet terug op de foto. Verraderlijk he!

Gelukkig heb ik inmiddels standaard medicijnen in huis liggen voor dit soort situaties. Na een paar dagen sloegen deze aan en keerde de rust terug in mijn buik en in mijn hoofd. Dit keer is het met een sisser afgelopen.

Mariëlle (36) kreeg in 2005 de diagnose colitis ulcerosa. De afgelopen jaren is zij nauwelijks in remissie geweest. Samen met haar man Arno heeft ze twee dochters Leah (6) en Femme (4). In haar blogs neemt zij jullie mee in haar leven met de ziekte en de daarbij behorende uitdagingen. Binnen de kaders van de colitis is Mariëlle vastberaden er altijd het beste van te maken.

Volg Mariëlle ook via Instagram: @leven.met.colitis.ulcerosa

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: