Ervaringsverhaal

Blog Maud – Gezelligheid en eten

Maud blogt vanaf deze maand maandelijks voor Crohn & Colitis NL. In haar eerste blog blikt ze terug op de feestdagen.

De afgelopen weken stonden in het teken van Kerst en Oud & Nieuw. Met een spijsverteringsziekte zoals mijn colitis ulcerosa, is eten best wel een dingetje. Dit was de eerste keer dat ik bewust nadacht over het eten tijdens deze feestdagen.

Ik heb met mijn diëtiste besproken hoe mijn feestdagen er uitzien. Lekkere dingen met veel suiker of vet, weinig tot geen vezels en heerlijke drankjes. Daar moest wat aan worden veranderd. We hebben samen gekeken wat ik kon vervangen voor een gezondere variant. Bijvoorbeeld volkoren bolletjes in plaats van witte, gourmetten met kip en vis in plaats van alleen maar met vlees en ook met meer groenten.
Tuurlijk heb ik ook genoten van wat ongezonde dingen en neem ik mijn buikpijn dan voor lief. Maar de opdracht die ik tijdens mijn laatste ziekenhuisbezoek kreeg, heb ik in december even laten varen. Ik moest namelijk mijn voeding en klachten bijhouden, om meer duidelijkheid te krijgen van welke voeding ik last krijg. Dat is niet te doen in december! Ik heb het niet bijgehouden en pak het vanaf nu weer op.

Voor mijn vrienden een lekker alcoholisch drankje en voor mij een glas ice tea zonder prik

Voor Oud & Nieuw had ik allemaal lekkere dingetjes in huis gehaald. Het moest natuurlijk wel een feestje worden. Voor mijn vrienden een lekker alcoholisch drankje en voor mij een glas ice tea zonder prik. Sinds ik colitis heb, drink ik geen alcohol en ook geen drank met koolzuur. Na het vuurwerk om 00:00 was het al snel bedtijd voor mij; ik ben gesloopt, maar gelukkig 2024 ingegaan!

Deze dagen vragen veel van mij, maar dat maakt het niet minder leuk en gezellig. Daarom eet ik ook gewoon wat van die lekkere dingen. Het leven met een chronische darmziekte bestaat nou eenmaal uit keuzes maken. Soms krijg je daar ook veel voor terug! Zoals een extra wc-bezoekje haha. Tip: hang er een leuke (scheur)kalender op, want dat mag weer!

Ik wens jullie en gezond en positief 2024!

Maud (23) heeft sinds 2022 colitis ulcerosa. Wat begon met buikpijn, bloed en slijm eindigde in een ongeneselijke ziekte waar ze dagelijks mee geconfronteerd wordt. Weinig energie, veel moe, buikpijn, frustratie, maar ook het besef dat je moet genieten van de kleine dingen, je grenzen moet verleggen en leren kennen, uitdagingen moet aangaan en goed voor jezelf moet zorgen.

Door haar positiviteit, doorzettingsvermogen en humor vecht ze zich er doorheen. Op haar sociaal media @eenlevenmetcolitis deelt ze haar leven en probeert zo het taboe rondom spijsverteringsziektes te doorbreken.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: