Ervaringsverhaal

Blog Valerie – Feestdagen

Alweer mijn laatste blog voor dit jaar. De feestdagen komen er aan en dat betekent voor de meeste mensen weer drukke dagen. Zelf merk ik altijd wat zenuwen zo aan het einde van het jaar. Het onregelmatige maakt mijn lichaam nerveus, maar tegelijkertijd kan ik ook uitkijken naar de gezelligheid. Erg tegenstrijdig dus allemaal.

Ik probeer altijd zoveel mogelijk los te laten in deze tijd. Bekijk het per dag en doe gewoon waar ik zin in heb. Het is niet erg om nee te zeggen tegen iets of iemand, gewoon lekker op de bank te liggen en een filmpje te kijken. Even wat tijd voor jezelf willen of nodig zijn.

Ik zeg voorzichtig dat dit jaar ‘rustig’ is geweest.

Vaak is het einde van het jaar een moment om te reflecteren. Hoe is het jaar verlopen. Wat zijn de hoogtepunten en wat zijn de tegenslagen geweest, als die er al waren.
Toen ik ziek werd vond ik de feestdagen en de jaarwisseling helemaal niet leuk. Het herinnerde mij er ieder jaar weer aan dat ik nóg geen diagnose had. En iedere jaarwisseling proostte ik op een beter jaar, maar de Crohn werd steeds erger. En dus vloeiden de tranen rijkelijk, omdat ik door terug te kijken juist zag hoe zwaar het was geweest, en ik me altijd afvroeg hoeveel ik er nog bij kon hebben.
Dit jaar was anders. Een operatie weliswaar, maar die was gepland en ging ook goed. Wel wat kleine ups en downs gehad, maar geen heel diepe dalen. Dus ik zeg voorzichtig dat dit jaar ‘rustig’ is geweest. En daarom proost ik dan ook op nog zo’n jaar, of zelfs een beter jaar.

Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen, en een goede jaarwisseling. Dat je, wanneer je geen fijn jaar hebt gehad, het oude jaar achter je mag laten en met een frisse optimistische blik vooruit durft te kijken. Of als je wel een goed jaar hebt gehad, je volgend jaar opnieuw zo’n knalgoed jaar mag hebben!

 

Valerie (30) kreeg in 2017 de diagnose ziekte van Crohn. Daarnaast heeft ze ingewikkelde perianale fistels. In 2018 kreeg ze vanwege de fistels een colostoma. Valerie probeert het leven zo positief mogelijk te benaderen, ook al valt haar dit soms zwaar. Momenteel is ze volledig afgekeurd en om de dagen door te komen houdt ze zich bezig met lezen, puzzelen, een goede serie kijken en wandelen met haar hond Pip. In haar blogs geeft ze een inkijk in haar dagelijks leven en hoopt ze herkenning en erkenning te bieden voor wie daarnaar op zoek is.

Wil jij je verhaal kwijt?

Je ervaring of verhaal delen met andere mensen met Crohn of colitis? Dat kan in onze besloten Facebookgroep. Ook is er een besloten Facebookgroep voor ouders van kinderen met Crohn of colitis. En er is een besloten Facebookgroep voor mensen met shortbowel/darmfalen. Nog geen lid? Meld je hieronder aan via de juiste link.

Liever je ervaring delen met een ervaringsdeskundige van Crohn & Colitis NL? Bel of mail ons.

Deel je verhaal Bel de ervaringsdeskundigenlijn 0348 420 780

Delen op social media: